"ספר לי על עצמך" – איך מנטרלים את (שאלת) המוקש
מי מאתנו לא מכיר את הרגע הזה: אתם נכנסים לראיון עבודה, מתוחים ונרגשים מהמעמד. הכול הולך נפלא, המראיין מתפעל מקורות החיים שלכם, האווירה נינוחה, אפילו זרקתם איזו בדיחה קטנה שהעלתה חיוך... ואז מגיע המשפט שכולם חוששים ממנו: "ספר (או ספרי) לי על עצמך". וכאן, ממש כאן, מתחילים להסתבך. "מאיפה להתחיל?" אתם שואלים, "מה תרצה לשמוע?"... הנינוחות מתחילה להתפוגג, ואת מקומה תופסת מבוכה קלה אך מעיקה.

מה שמפתיע בכל הסיפור הזה הוא לא השאלה של המראיין. להפך, כולם יודעים שהמשפט הזה יגיע מתישהו - אך משום מה מופתעים בכל פעם מחדש. אז פעם אחת ולתמיד – מה צריך לענות (או לא לענות) למראיין כדי לצאת מזה טוב ולהמשיך הלאה לשאר השאלות:
דקלום קורות החיים - אחת מהשגיאות היותר נפוצות של מרואיינים היא להתחיל לפרט את התארים ואת מקומות העבודה מן העבר. חוץ מהעובדה שתשובה כזו היא בנאלית למדי, דבר שבמידה מסוימת יכול להוריד מערככם בעיניי המראיין, היא גם לא אפקטיבית - מכיוון שכל מה שהמראיין צריך לעשות כדי להכיר את עברכם המקצועי והלימודי הוא לפתוח את קורות החיים ששלחתם ולהציץ בהם מעט. חזרה על דברים שכבר כתובים אינה תורמת דבר ולא עוזרת למראיין להכיר אתכם טוב יותר. במקום זאת עליכם לראות בשאלה הזו הזדמנות לבלוט ולהיחקק בזיכרונו של המראיין.
משרות הייטק מבוקשות:
- Machine Learning Algorithm לסטארטאפ בשרון
- Reverse Engineer
- Android Developer בחברת סטארטאפ בעולם הראיה הממוחשבת
- SoC FPGA Engineer למעבדת פיתוח מובילה
- Op-Sec לחברת הייטק מובילה בעולם הסייבר
- Machine Learning Algorithm Manager
- Cyber Analyst לסטארט-אפ
- תוכניתן/ית Android
- Security Researcher לחברת אבטחת מידע
- DFT מהנדס/ת לחברה הנמצאת בחזית הטכנולוגיה
תפקידים רלוונטים
שיווק עצמי - לפני הריאיון חשבו על נקודות החוזק שלכם וכיצד הן באו לידי ביטוי באחת מהעבודות האחרונות שלכם. מומלץ שהעבודה שאתם מספרים עליה תהיה רלוונטית או קשורה למשרה שאליה אתם מעוניינים להתקבל. היכולות הייחודיות שלכם הן שיבדלו אתכם משאר המועמדים ויאפשרו למראיין להבין כיצד אתם רואים את מידת התאמתכם לתפקיד. דוגמה למשפט שיציג יכולת ייחודית שלכם ויותיר חותם: "אני מקווה שאת התכונות השגרתיות שלי תכיר בהמשך, אבל אני רוצה דווקא לספר על הזיכרון הפנומנלי שלי, שבזכותו בחברה הקודמת זכרתי שורות קוד בעל-פה וקיבלתי את התואר "אלוף ה-QA".
מיקוד עצמי - אם יש דבר שמומלץ בחום לעשות בשלב הזה הוא לא להאריך בדברים. סביר להניח שהמראיין שלפניכם עורך לא מעט ראיונות, והדבר האחרון שהוא צריך הוא להיכנס לשיחות ארוכות ומתישות. נסחו את הדברים בצורה מסודרת - נסו לתמצת ולהעביר את המסר שלכם בבהירות ובחדות.
ביזנס ולא פלז'ר – באתם לראיון עבודה, לא לבילוי בבית קפה, ועל כן הימנעו משיחות רעים מיותרות. למראיין שלפניכם לא באמת אכפת שעברתם דירה לפני שנה, שאתם מתים לחזור להודו או שהייתם מנהלי משמרת בפיצה האט. אדרבה, הוא יעריך את העובדה שקיצרתם. מתי כן לספר משהו אישי? כשמדובר בפרט מעניין, כזה שיגרום לו לזכור אתכם גם אם יעבור פרק זמן נכבד עד שהוא יצטרך לקבל החלטה בנוגע למשרה. לדוגמה: "לצד העבודה אני אלוף ת"א בקרטה", "לפני שנה השתתפתי במאסטר שף" וכו'.
קשה באימונים קל בקרב - כדי לדעת אם התשובה שלכם אכן ברורה ואינה טרחנית, כדאי לפני הריאיון לבקש מחבר לערוך לכם סימולציה. פעמים רבות אנחנו משוכנעים שהאמירות שאנו מעוניינים להביע הן ברורות וממוקדות, אך כשאנו מגיעים לשעת המבחן אנו מופתעים לגלות שמה שנשמע טוב בראש נשמע פחות טוב בשיחה. חבר טוב (וכן) יכול לשקף לנו את הדברים שאותם שכחנו להדגיש או לחלופין שהדגשנו יתר על המידה - ובכך למנוע מאתנו אי-נעימות ברגע האמת.
זכרו: ראיון עבודה הוא קצת כמו דייט, וכמו בדייט – אין הזדמנות שנייה לתקן רושם ראשוני. הקסמתם בשאלה הראשונה? יש לכם סיכוי טוב להמשיך הלאה. שעממתם וייגעתם את הצד השני? הוא ירצה שתיפרדו, ולא כידידים. אז יאללה, זה הזמן להתכונן ולתכנן את התשובות שלכם. בהצלחה!
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח