רוחות של שינוי
בין אם אתם בעלי רעיונות מהפכניים במיוחד או שפשוט באים עם תובנות וניסיון עבר למקום חדש, זה לא קל לזרוע זרעי שינוי. לא כי כולם רעים ואף אחד לא מבין ללבכם, אלא מכיוון שמאוד קשה (אפילו לכם, אם תחשבו על זה לעומק) לעשות שינויים, במיוחד אם עד עכשיו אתם מתנהלים לא רע גם ככה.
אצלי הרעיונות הכי טובים באים במקלחת. אצל הרבה אנשים בלילה, אבל אין בזה חוקיות. העיקר שיבואו. לא משנה מתי. בכל מקרה בשני המצבים אי אפשר לרשום.
היה לי רעיון לעיצוב מחודש של הבית. החצי לא זרם. יותר מדי שינויים לא באים לו טוב. בדרך כלל הוא לא כזה, אבל אתם יודעים. יש אנשים ששינויים זה לא הקטע שלהם.
מה קורה כאשר הבוס שלכם הוא כזה? הרי בראיון עבודה הצהרתם שאתם יצירתיים להפליא, ואז ברגע האמת, קוצצים לכם את הכנפיים. איך אפשר לא לאשר הפקה של ארבע מסיבות טבע לעובדים תחת הכותרת "עובדים בירוק"? למה לא הזמינו בסוף את הפוסטר הענק של אל בנדי יושב על הספה עם היד במכנסיים ללובי בכניסה? חשבתם (במקלחת) שזה גימיק אדיר.
בין אם אתם בעלי רעיונות מהפכניים במיוחד או שפשוט באים עם תובנות וניסיון עבר למקום חדש, זה לא קל לזרוע זרעי שינוי. לא כי כולם רעים ואף אחד לא מבין לליבכם, אלא מכיוון שמאוד קשה (אפילו לכם, אם תחשבו על זה לעומק) לעשות שינויים, במיוחד אם עד עכשיו אתם מתנהלים לא רע גם ככה.
אז איך בכל זאת להתמודד עם בוס* לא שש-שינוי?
1. לבוא מוכנים. כשהרעיון בראש הוא נראה מושלם, ואתם כה מלאי התלהבות ושמחה מתפרצת, לפעמים שוכחים לחשוב לעומק. אז באה שאלה שהיא אימת המרועיין (המצאתי מילה): " כן אבל מה אם..." וההמשך פשוט מרסק לכם את כל הסיפור. אגב, אז באה התשובה: "אה, לא חשבתי על זה".
2. תנו סיבה. רעיונות טובים לא חסר (או שכן) אבל למה שהבוס יזרום איתכם. לרוב, הדברים השאפתניים ביותר עולים: כסף, זמן, משאבים אנושיים. איך זה יתרום. תנו לאנשים סיבה להקשיב לכם ולפעול לפי עצתכם.
3. טיצ' מי. רק לעיתים רחוקות אנשים יודו בכך, אבל רוב ההתנגדויות לשינוי נובעות מהפחד להכשל. אפילו אם עמוק בפנים הם חושבים שיש משהו בדברים שלכם, הם יתנגדו ויטענו שהדבר יהיה מסובך מדי ללמידה או הטמעה. לימדו אותם, הראו להם את הדרך שלכם ותנו להם הסבר על התהליך שבו הדבר ייעשה.
4. חובת ההוכחה. לפעמים הדרך הקלה לשכנוע לשינוי היא להראות בפועל. יענו – להוכיח. תנו דוגמא, הראו לאדם שאתם רוצים לשכנע שהרעיון שלכם עובד. אנחנו משכונעים ביתר קלות בדברים שאנחנו יכולים לראות ולהרגיש. אם כי אני למשל יודעת שיש חיים על כוכבים אחרים גם בלי זה.
5. אל תבואו בהצהרות אלא מנקודה של שיתוף. אל תאמרו – כך צריך לעשות את זה, אלא, מה לדעתך הדרך הטובה לעשות X. הובילו את האדם לנקודה דרך שאילת שאלות.
6. כבדו את הדעה של האחר (וגם את אביך ואימך). אתם באים נרעשים עם הרעיון המהפכני, ואז מישהו בא ומוציא לכם את הרוח מהמפרשים. תקשיבו לו באמת. לפעמים זה נובע מהפחד לשנות, לפעמים מאגו, ולפעמים יש דברים בג'ו (ג'ו היה חקלאי מטקסס שכל מה שהוא אמר היו בו דברים).
7. אל תיקשרו רגשית לרעיון שלכם. הוא לא תמיד יעבור. ושוב, לפעמים מהסיבות הלא נכונות ולפעמים מהנכונות. אם בכל פעם שישלחו אתכם בחזרה לקיוביק מבלי ליישם את מה שרציתם תכנסו לדיכאון קליני אז לא יישארו כדורי פרוזאק לאנשים אחרים.
8. לחצו על הנקודות. ולא, לא על שלכם. תחשבו טוב מה הנושאים החשובים לאדם שאותו אתם רוצים לשכנע. ברור למה אתם מתלהבים מהרעיון, אבל אם תדעו מה חשוב לו תוכלו להציג את זה בצורה כזאת שתוביל אתכם להסכמה, ואולי אפילו להסכמה נלהבת.
*בכל מקום בו יש תחושה כללית שהנכתב מדבר רק בלשון זכר, זכרו שזו רק תחושה והיא לחלוטין לא מדויקת. הכוונה היא לשניהם (זו הייתה דרך מאוד מסורבלת להגיד משהו פשוט).