עסקים (כמעט) כרגיל: כיצד מגיב ענף ההייטק לתנודות בשוק ההון?
הבורסה מגיבה לדיבורים על מיתון בירידות שערים ואנחנו, כמי שמלווים מועמדים וחברות לאורך כל השנה, רואים בדיוק כיצד ענף ההייטק מגיב. האם ישנה ירידה במשרות? האם צפויה פגיעה במועמדים? ומדוע – עכשיו יותר מתמיד – חשוב לא לעצור את הגיוסים?
אחרי שנת 2021, שהייתה אחת השנים המוצלחות בענף ההייטק הישראלי, נפתח חציה השני של 2022 עם ירידה קלה בייצוא, האטה מסוימת במשק ותחזיות הצופות מיתון בארץ כמו גם בעולם. כרגע, המגיב העיקרי לכך הוא שוק ההון, ואילו בענף ההייטק נמדדת כרגע תגובה מתונה בלבד, שמתבטאת בהאטה מסוימת בגיוסים.
אנחנו רואים את זה בעיקר אצל חברות אמריקאיות שמחזיקות סניפים בארץ. חלק גדול מהן מעדיף כרגע להקפיא את הגיוסים עד שהשווקים יתייצבו ויהיה ברור יותר לאן הדברים מתקדמים. אליהן מצטרפים גם סטארט-אפים קטנים שלא גייסו הון ממשקיעים בשנתיים האחרונות, חלקם אפילו מדברים על צמצום עובדים ופיטורים.
אבל – וזה אבל חשוב מאוד - 85% מהחברות עדיין מגייסות, ועבור החברות היציבות והמבוססות, שמראות רווחים או נהנות עדיין מגיוסי הון קודמים, הירידות בבורסה ממש לא רלוונטיות והגיוסים ממשיכים באופן שגרתי.
מועמדים – רובכם יכולים להמשיך כרגיל
ובכל זאת, להאטה בכמות הגיוסים ישנן השלכות. זה לא משהו שתרגישו כשאתם עוברים על לוחות דרושים הייטק, אך הנתונים שלנו מראים כי כמות המשרות החדשות שנפתחו בארץ בחודש האחרון קטנה ב-8% מכמות המשרות שנפתחו בחודש הקודם. בינתיים, מדובר בירידה קטנה ונקודתית, שאין לראות בה מגמה ממשית, וכשם שהיא קטנה מכדי להיות מורגשת בלוחות הדרושים, כך גם אין כרגע כל חשש שהיא תהיה מורגשת בכיס.
המועמדים שלנו, בעיקר המנוסים שבהם, סוגרים מדי יום חוזים עם משכורות מצוינות ביחס לענף, ואם נסתכל על ממוצע השכר בחודש מאי האחרון, נראה עלייה לעומת ינואר עד אפריל שקדמו לו. בסך הכל, מדובר עדיין בשוק של מועמדים והביקוש עדיין גדול מההיצע, כך שגם אם ירידות השערים יימשכו והענף ייכנס להאטה נוספת בקרוב, אנחנו לא צופים שזה יהפוך למשבר רציני.
מי צריכים בכל זאת לחשב מסלול מחדש? הג'וניורים שביניכם, או מי מכם שעברו קורסי הסבה להייטק. בתקופות לא יציבות, חברות רבות יהיו בררניות וקפדניות יותר בבחירת המועמדים, כאשר עיקר הדגש הוא על ניסיון ועל תארים רלוונטיים מאוניברסיטאות. אם אין לכם את הנתונים הללו, חיפוש העבודה שלכם עשוי לקחת קצת יותר זמן, וגם השכר ההתחלתי שלכם עשוי להיות נמוך יחסית. המלצה שלנו: תהיו סבלניים, נצלו את הזמן הזה כדי להתכונן על שאלות מראיונות עבודה הייטק, ללמוד איך לכתוב פרופיל לינקדאין, ולהשקיע בכלים נוספים שיקדמו אתכם בהווה ובעתיד.
מעסיקים – רק לא לעצור את הגיוסים
כמי שמלווים את החברות המובילות בארץ וזוכרים היטב את התפוצצות הבועה בשנת 2000 ואת ההתנהלות במהלך משבר הקורונה ואחריו, אנו שמחים לראות שמרבית החברות ממשיכות כרגיל ולא עוצרות/מאטות גיוסים על אף המתרחש בשוק ההון.
למעשה, דווקא עכשיו, כשהבורסה היא הראשונה להגיב לחששות, זה הזמן הטוב ביותר לגייס לשורותיכם עובדים חדשים. ראשית, כיוון שגם אם המצב לא יתייצב בקרוב – בסופו של דבר הרי תגיע התייצבות ואחריה, כמו אחרי כל ירידה, תגיע גם העלייה לשיאים חדשים. בינתיים, גם אם השוק קופא או מאט, אתם לא יכולים להיכנס לקיפאון בעצמכם, כיוון שעליכם להגיע מוכנים ליום שאחרי. תסתכלו על כל החברות שהפכו ליוניקורנז ב-2021, רגע אחרי הקורונה – זה בטח לא קרה בגלל שהן עצרו וחיכו שהמשבר ייגמר.
כל עוד אתם מגייסים, יש לכם יתרון על המתחרים שלכם, גם בהשגת היעדים שלכם וגם בהשגת המועמדים המוכשרים. אל תשכחו שהרוב המוחלט של החברות עדיין מגייס והטובים ביותר, כרגיל – נחטפים.
מעבר לכך, אחד הדברים הבולטים ביותר שראינו בזמן משבר הקורונה היה שחברות שנתנו לחשש להוביל אותן, עצרו גיוסים, פיטרו עובדים קיימים או פגעו במשכורות ובתנאים, היו אלה שנפגעו הכי הרבה. לא רק שהן לא הזרימו דם חדש, הן גם פגעו באמון, במורל ובמוטיבציה של העובדים הקיימים.
אז אם אתם לא רוצים שהעובדים הקיימים שלכם יתחילו לברר איך מנסחים מכתב התפטרות, נסו לשמור על עסקים כרגיל. אתם יכולים, וזה אפילו מומלץ, להבין אילו תקנים חשובים יותר מאחרים ולתעדף את התחומים בהם אתם משקיעים עד יעבור זעם, אבל לעולם אל תפסיקו להשקיע בנבחרת המנצחת שלכם, הן בהרכב הנוכחי והן בהכנת הקרקע לכוכבים שיצטרפו אליה בעתיד.
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח