שותפים להצלחה

בונים בסיס חזק: מי צריכים להיות 10 העובדים הראשונים שתגייסו לסטארט-אפ שלכם?

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

גיוס צוות ראשוני לסטארט-אפ אינו דומה לגיוס בשלבים מאוחרים. מה חשוב לקחת בחשבון, על מה לשים דגש ולאילו תכונות לתת עדיפות?

רעיון טוב הוא כל מה שצריך בשביל סטארט-אפ מנצח? ממש לא. אחד הדברים החשובים ביותר להצלחה של סטארט-אפ, בכל שלב ובעיקר בתחילת דרכו, הוא הצוות שמוביל אותו והופך את אותו רעיון טוב למציאות. בשלבים הראשונים של חיי הסטארט-אפ, לפני סבב הגיוס הראשון, כשעוד אין "קבלות" בשטח, כל טעות בגיוס עשויה לעלות לכם ביוקר, בעוד שבחירה מדויקת של כוח האדם שלכם תטיס אתכם קדימה במהירות.

בימים אלו אנחנו אמנם שומעים בעיקר על הקשיים בענף ההייטק, ועל העובדים שמוצאים את עצמם ללא עבודה. אבל בשטח, ישנם לא מעט סטארט-אפים חדשים שמציפים את הלוחות במודעות דרושים הייטק חדשות ומתחרים על המשאב החשוב ביותר: המשאב האנושי.

5 עקרונות לגיוס צוות ראשוני מנצח

אם גם אתם מגייסים עכשיו את הצוות הראשוני שלכם בכל הכוח, קחו בחשבון שאתם נמצאים בנקודת זמן מאתגרת במיוחד. התחרות על כל מועמד והלחץ להרכיב צוות שיאפשר לכם להתקדם לשלב הבא הם כר פורה ללקיחת החלטות שגויות וכאמור, אין לכם עכשיו שום מרווח לטעויות. כדי להבטיח שתגייסו בדיוק את תמהיל המועמדים שאתם צריכים, חשוב לפעול על פי אסטרטגיית גיוס נכונה, המתבססת על מספר עקרונות חשובים:

  1.  הרכיבו צוות מגוון – מחקרים מוכיחים שככל שהצוות הראשוני מגוון יותר, מגיע מרקע שונה ומניסיון אחר, כך פוטנציאל הצמיחה וסיכויי ההצלחה של החברה גבוהים יותר. גם היתרונות של שוויון מגדרי במקום העבודה הם כבר עובדה מוכחת, ומומלץ להקפיד על כך כבר בגיוסים הראשוניים כיוון שהיעדר נשים מהצוות הראשוני יקשה עליכם לגייס אותן בעתיד. לפיכך, אל תתפתו לגייס חברים שאתם מכירים מהלימודים או מהצבא, חפשו אנשים שונים מכם שישלימו אתכם ויביאו לשולחן זוויות ראייה חדשות. בנוסף, ותרו על גיוס בשיטת "חבר מביא חבר" – היתרונות של שיטה זו ישרתו אתכם כשתהיו גדולים יותר, לא בשלב זה.

  2.  תנו מקום לעובדים מנוסים – "סביבת עבודה צעירה" היא אחד הדברים שסטארט-אפים הכי מתגאים בהם, כי צעיר שווה דינמי, אנרגטי וחדשני. נכון ככל שזה יהיה, אסור לשכוח שבתחילת הדרך עוד אין לכם משקיעים, כסף או בטחון שהרעיון הוא בר היתכנות. לכן, עבודה בסטארט-אפ דורשת לא רק את התכונות ה"צעירות" הללו אלא גם יכולת להתמודד עם חוסר ודאות, עם מעצורים ועם כישלונות לאורך הדרך. מניסיוננו, כשהצוות הראשוני בסטארט-אפ כולל גם עובדים בני 40-50, שכבר עברו דבר או שניים בקריירה שלהם ופיתחו חוסן מנטלי שמקל על התמודדויות כאלה, החברה כולה חסינה יותר ובעלת סיכויים הצלחה גבוהים יותר.

  3.  העדיפו עובדים מהירים על פני עובדים יסודיים – מהנדס תוכנה שעובד בצורה יסודית הוא נכס, אבל החיסרון שלו הוא שהוא יותר איטי. עבור סטארט-אפ בתחילת דרכו, שצריך להוכיח היתכנות למשקיעים, עדיף לגייס עובדים בעלי יכולות פיתוח מהירות, כדי שתוך זמן קצר תוכלו להציג תוצר שעובד, גם אם לא בצורה מושלמת.

  4.  חפשו את המועמדים שלא חוששים משינויים – סביבת עבודה של סטארט-אפ היא, כאמור, סביבה דינמית. במהלך פיתוח המוצר שלכם השוק ישתנה, הטכנולוגיות ישתנו, אפילו אתם תשתנו – כמעט שאין סטארט-אפ שהתוצר שלו זהה לרעיון הראשוני. השינויים שתעברו, אתם והצוות הראשוני שלכם, יהיו רבים מאוד, לכן חשוב למצוא את האנשים שיוכלו לעמוד בהם.

  5.  גייסו עכשיו במחשבה על העתיד – זוכרים שאמרנו שהלחץ לגייס הוא כר פורה להחלטות שגויות? אחת מהן היא גיוס אנשים שלא מתאימים לתפקידים ניהוליים. זה לא סוף העולם, תמיד אפשר לפנות לשירותי השמת בכירים כדי לגייס מנהלים חדשים מבחוץ. אבל עד כמה שניתן, וודאו שאתם מגייסים אנשים עם יכולות ניהול ועם רצון להתקדם בעתיד (הלא כל כך רחוק) לתפקיד ניהולי.

גוטפרנדס מתמחים בגיוס עובדים ראשונים לסטארטאפים!

לא גייסתם - לא שילמתם!


ואיך תזהו את התכונות הרצויות בקרב המועמדים?

גיוס טכנולוגי מוצלח הוא כזה שלוקח בחשבון לא רק את הכישורים המקצועיים של המועמד אלא גם את המאפיינים האישיים שלו. בתור התחלה, עליכם לבנות את פרופיל המועמד הרצוי לכם בהתאם לעקרונות שציינו לעיל ולשאר התכונות המקצועיות והאישיות שחשובות לכם. לאחר מכן, כל מה שנשאר הוא "רק" לדעת לזהות את המועמדים המתאימים לפרופיל שאותו אתם רוצים לגייס, ואין להקל בזה ראש. תהליך הגיוס צריך להתנהל בצורה מקצועית על ידי מגייסים מיומנים, אשר יקטינו את הסיכויים לגיוס לא מדויק, ייקחו בחשבון נתיבים שונים בהם החברה עשויה ללכת ויתאימו אליהם את בחירת המועמדים.
התהליך כולל את השלבים הבאים:

      • ריאיון התנהגותי-מצבי: ראיון הבוחן את התנהלות המועמד מול אתגרים בעברו, וכן את תגובתו לסימולציות המדמות אתגרים נוספים. במסגרת ראיון זה, בין אם מדובר באיש QA או במועמד לתפקיד דאטה אנליסט, לא נתמקד באתגרים מקצועיים אלא באתגרים כמו היכולת לשלב בין עבודה למשפחה או ללימודים, התמודדות עם לוחות זמנים לחוצים ועוד.
      • משימה מקצועית: הבוחנת את ידיעותיו הטכניות ואת כישוריו המקצועיים של המועמד. מומלץ לייצר מטלה אחידה, שתאפשר לכם להשוות בין ביצועיהם של המועמדים השונים, ויש להקפיד כי משך הביצוע שלה לא יעלה על שעה וחצי.
      • ממליצים: שלב משמעותי ביותר שמאפשר לכם לקבל חוות דעת כנה מאנשים שכבר עבדו עם המועמדים.

שימו לב שכיוון שאתם בונים כאן צוות קטן שצריך לעבוד יחד, חשוב לוודא את ההתאמה בין המועמדים החדשים לצוות הקיים. לשם כך, מומלץ בשלב הראיונות להפגיש את המועמדים עם שלושה אנשים שונים לפחות, כאשר כל אחד מהם מגיע מתחום אחר בחברה.

כל אחד מהעקרונות והשלבים שציינו כאן הוא קריטי לגיוס מוצלח, ובעל השפעה ישירה על סיכויי ההצלחה של הסטארט-אפ שלכם. ודאו שאתם מנהלים את התהליך בצורה מחושבת ועם הרבה תשומת לב, על מנת לגייס את המועמדים שיובילו אתכם קדימה, ויישארו לקצור את הפירות.

מידע נוסף:

 

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים