ההייטק הישראלי שובר שיאים – איך זה משפיע על השכר, תהליכי הגיוס וההעדפות של המועמדים?
אחרי עשרות אלפי ראיונות שביצענו בשנה האחרונה ורגע לפני סיומה, אספנו עבורכם את כל המגמות המעניינות ביותר בענף ההייטק הישראלי: כמה באמת עלה השכר, איפה מרגישים את הפריחה של התחום ומה הכי חשוב לכם, העובדים.
בזמן האחרון מדברים בכל פינה על גל גיוסי ההון וההנפקות המוצלחות של הייטק הישראלי. נראה שהתחום נמצא בתקופת שיא מבורכת, וממשיך להוביל את המשק הישראלי בגאון. אבל מה המשמעות של כל הפריחה הזאת מבחינתכם, העובדים בענף, בייחוד אלה מכם שמחפשים עבודה חדשה או מתחילם לחשוב על הצעד הבא בקריירה, ומה בעצם חשוב לכם היום במקום העבודה החדש שאתם מחפשים?
ביקוש גבוה שווה שכר גבוה ותהליכי גיוס מזורזים
כחלק מפעילותנו השוטפת אנו מבצעים מדי שנה אלפי ראיונות עבודה לכל תחומי ההייטק. הנתונים שאספנו בעקבות הראיונות שביצענו השנה, לעומת נתוני הראיונות מהשנה שקדמה לה, מעידים על מספר תהליכים מעניינים שקורים בענף ובראשם מגמה אחת ברורה: עלייה חדה בביקוש לעובדים.
בהשוואה לנתוני 2020 אנו עדים לעלייה של לא פחות מ-55% בכמות המשרות החדשות של חברות הייטק ב-2021, כאשר במשרות ג'וניור, המיועדות למועמדים שנמצאים בתחילת דרכם, עד שנתיים מסיום התואר, ישנה עלייה של 25% בכמות המשרות. עלייה נוספת מסתמנת גם בנכונות של החברות להרחיב את טווח הגילאים של העובדים שלהן ולקלוט עובדים מעל גיל 50.
לביקוש הגבוה יש השפעה גם על משך תהליך הגיוס וגם על כמות תהליכי הגיוס אותם מנהל כל מועמד במקביל. אם ב-2020, המשך הממוצע של תהליך גיוס למשרת סניור היה 18 ימים, ב-2021 לקח 13 ימים בממוצע לאייש משרת סניור בענף, כאשר גם במשרות ג'וניור ניכר קיצור משמעותי במשך התהליך. מבחינת מספר תהליכי הגיוס שמנהל כל מועמד, אנו רואים שכיום כל מועמד מנהל תהליכי גיוס מקבילים מול 5-7 חברות שונות בממוצע, מתוכן 3-4 חברות יעבירו לו הצעת עבודה.
בנוסף, כפי שניתן לראות בסרטון הבא בו מציגה שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס, דוגמה ברורה לכמות ההצעות שמקבל מועמד שביקש לנהל את חיפוש העבודה שלו "על אש קטנה" – הביקוש הגבוה מוביל לכך שחברות רבות מחזרות בלהט אחרי המועמדים המובילים. הנתונים משתנים בהתאם לתפקידים השונים בענף אך ניתן לומר בבירור כי לטאלנטים הבולטים בתחומם, כמות של 20-30 הצעות עבודה שונות מדי חודש היא לגמרי חלק מהשגרה.
איך נשמע לכם מענק חתימה בגובה שלוש משכורות?
באופן טבעי, ההשפעה המיידית של האקזיטים הרבים, ההנפקות והביקוש ההולך ועולה היא גם עלייה בשכר, ואנחנו רואים בבירור כי בין 2020 ל-2021 חלה עלייה של 5% בשכר הממוצע. מעניין לראות כי העלייה החדה ביותר היא לאו דווקא אצל הבכירים, כפי שאולי נהוג לחשוב. שכר מנהל פיתוח, למשל, עלה בשנה האחרונה פחות משכר של מפתח שזוהי עבודתו הראשונה, כיוון שהעלייה המשמעותית היא דווקא במשרות ג'וניור שהשכר המוצע בהן כיום גבוה ב-8% מהשכר של לפני שנה.
שיפור משמעותי ניכר גם בתנאים הנלווים, המהווים עבור חברות הייטק אמצעי נוסף לחיזור אחר המועמדים. חברות רבות מציעות לעובדים הטבות כמו הזמנות ללא הגבלה בוולט ומענקי חתימה בגובה 25 אלף שקלים שבמקרים מאוד מסוימים עשויים לתפוח לסך של עד שלוש משכורות. מספיק מבט אחד חטוף על טבלאות שכר בהייטק בשביל להבין עד כמה רחוק אותן חברות מוכנות ללכת בשביל מועמדים ששווים את זה.
מה אתם רוצים? לעבוד מהבית בעיקר
הקורונה הובילה חברות רבות למתכונת עבודה מהבית, אך בשלב מסוים החלו מרבית הענפים במשק לחזור לעבודה מלאה מהמשרד. בענף ההייטק המצב קצת אחר, בעיקר בגלל שהעבודה מהבית מתבררת כחשובה מאוד עבורכם. 90% מהמועמדים מצהירים כי הם לא מוכנים לחזור לעבוד במשרד באופן מלא, והחברות מיישרות קו: 70% מהן כבר הודיעו שישמרו על מודל העבודה ההיברידי גם בשנה הבאה, ורבות מצהירות על כך כחלק מחבילת התנאים וההטבות שהן מציעות למועמדים חדשים.
העבודה מהבית היא אמנם שיקול חשוב עבורכם בבחירת מקום העבודה, אך לא היחיד וגם לא הראשון בחשיבותו. 70% מהמועמדים השנה (לעומת 68% בשנה שעברה) ציינו את השכר, האופציות והסיכוי להנפקה או לאקזיט כגורם החשוב ביותר בבחירת מקום העבודה. הגורם השני בחשיבותו, אשר נבחר על ידי 38% מהמועמדים, הוא ההתפתחות המקצועית שמאפשר מקום העבודה.
שני שינויים מעניינים שנובעים, ככל הנראה, מהחזרה לשגרה אחרי הקורונה, הם מידת החשיבות שנותנים המועמדים לגורמים כמו מיקומה הפיזי של החברה והיציבות הפיננסית שלה. ב-2020 טענו 11% מהמועמדים שמדובר בגורם חשוב עבורם, אחוז הגיוני לאור העובדה שבאותה השנה מרבית העבודה התבצעה מהבית. השנה, שאלת המיקום צוינה כגורם משמעותי עבור 26% מהמועמדים. בנוסף, ב-2020 טענו 22% מהמועמדים שחשובה להם היציבות הפיננסית של החברה, לעומת 11% השנה. ריבוי האפשרויות והפריחה הכללית בתחום, אל מול אי הוודאות של שיא הקורונה, עשויים להסביר את ההבדל.
ומה חשוב לכם מבחינה מקצועית? פילחנו את המועמדים בהתאם לתפקידיהם בענף וגילינו מגוון העדפות רחב: אנשי Front-End נוטים להעדיף עבודה בסטארט-אפים קטנים, אנשי DevOps שמים דגש על הטכנולוגיה אבל דורשים גם Home/Work balance, מפתחי .NET זקוקים ליציבות ומעדיפים חברות גדולות, מפתחי JAVA ישמחו להיכנס לתפקידי הובלה בחברות הנמצאות בסבב גיוסים C, ומפתחי אלגוריתמים מחפשים בעיקר את חברות הרכבים האוטונומיים, המדיקל והחקלאות.
אז אפשרויות לא חסרות לכם, ויש בפניכם שפע הזדמנויות להתקדם לשלב הבא בקריירה. איך עושים את זה? איתנו, כמובן. אנחנו ב-Gotfriends – ההייטק של ההשמה, מומחים בזיהוי הזדמנויות ויודעים בדיוק איך לעזור לכם לנצל אותן. כחברת השמה להייטק הגדולה בישראל, אנו מלווים עשרות אלפי מועמדים מדי שנה אל המשרות הטובות ביותר בענף, מייעצים לכם מה יהיה הצעד הנכון ביותר לקריירה שלכם, מסבירים לכם כיצד לנצל את המגמות הקיימות בשוק לטובתכם ומעבירים אליכם את המשרות המתאימות ביותר להעדפות שלכם.
אז בין אם אתה מומחה אבטחת מידע שמכלה את זמנו על מודעות דרושים סייבר, מפתח תוכנה שכבר עייף מהצעות עבודה שרחוקות שנות אור ממה שמגיע לך או בוגר 8200 שמשתוקק להתחיל את הקריירה במקום הנכון – כנסו לדף חיפוש המשרות, גלו את הצעות העבודה שמתפרסמות רק אצלנו, מתחת לרדאר, ושלחו לנו את קורות החיים שלכם. לכל היתר - אנחנו נדאג.
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח