שותפים להצלחה

סעיף 14: הסעיף בחוזה ההעסקה שחייבים להכיר

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

הסכמי העסקה רבים בתעשיית ההייטק כוללים חתימה על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים. מה משמעות הסעיף והאם הוא מהווה עבורכם יתרון או חיסרון? (רמז: גם וגם)

כמה מכם באמת קוראים לעומק את הסכם ההעסקה שלהם ומבינים את משמעותו של כל סעיף? בתקווה, התשובה היא שכולכם עושים זאת, אבל רק למקרה שלא – בואו נדבר על סעיף מעניין במיוחד, שמהווה חלק מהסכמי העסקה רבים, עשוי להשפיע משמעותית על פיצויי העזיבה שלכם בעתיד, ולמרות זאת רבים מהעובדים כלל לא מכירים אותו: סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.

פיצויי פיטורים, כפי שאתם ודאי יודעים, מגיעים על פי חוק לעובדים אשר פוטרו ממקום עבודתם לאחר שהשלימו לפחות שנת עבודה אחת במסגרתו. בנוסף, אתם כנראה יודעים שבנסיבות מסוימות, גם התפטרות עשויה לזכות עובד בפיצויי פיטורים, למשל אם התפטר בגין מצב בריאותי, הרעה בתנאים ועוד. התפטרות בנסיבות אלו נקראת התפטרות בדין מפוטר.

בשני המקרים – פיטורים לאחר שנה של עבודה או התפטרות בדין מפוטר – מגיעים לעובד פיצויי פיטורים שהיקפם נקבע על ידי הכפלת השכר החודשי האחרון של העובד במספר שנות העבודה שלו במקום. כך, למשל, אם משכורתו האחרונה של העובד עומדת על 20 אלף שקלים, והוותק שלו במקום העבודה הוא עשר שנים, יגיעו לו פיצויי פיטורים בסך 200 אלף שקלים.

חישוב פיצויים לפי סעיף 14
לפי סעיף 14 פיצויים יינתנו לכם בכל מקרה של פיטורים או התפטרות, בלי שום תלות בנסיבות (אלא אם כן פוטרתם בשל מעשים חמורים שבגינם נשללה זכאותכם לפיצויים). אבל לפני שאתם ממהרים לשמוח, כדאי שתדעו שגם באופן החישוב של פיצויי פיטורין סעיף 14 משנה את התמונה, ולא תמיד זה יהיה לטובתכם.

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי כספי הפיצויים בקרן הפנסיה של העובד, יוכלו להינתן לו עם סיום עבודתו, מכל סיבה כאמור לעיל, במקום פיצויי הפיטורים. על מנת שהסעיף יהיה תקף, על העובד לחתום עם תחילת העסקתו על הסכמתו למימוש הסעיף, ועל המעסיק להפקיד לביטוח הפנסיוני של העובד את שיעור הפיצויים המוגדר בחוק: 8.33% מדי חודש. 

מדוע זה לא תמיד לטובתכם? נחזור לדוגמה הקודמת, של העובד שזכאי לפיצויי פיטורים בגובה 200 אלף שקלים, ונניח שבחמש השנים הראשונות לעבודתו עמדה משכורתו החודשית על סך של 15 אלף שקלים. מבחינת פיצויי הפיטורים המגיעים לו – דבר לא ישתנה, כיוון שהם מחושבים על פי גובה המשכורת האחרונה. כספי הביטוח הפנסיוני שלו, לעומת זאת, יצטברו לאורך שנות עבודתו לסכום נמוך יותר (קרוב ל-25.5 אלף ₪ פחות בדוגמה זו) כיוון שהם מורכבים משיעור חודשי קבוע הנגזר מגובה השכר הקיים.

המעסיק של אותו עובד יוכל לשלם את פיצויי הפיטורים על חשבון הביטוח הפנסיוני שלו, אבל אז יהא עליו להשלים את הסכום על מנת להעביר לעובד את מלוא 200 אלף השקלים המגיעים לו. אבל אם העובד חתם על סעיף 14, הביטוח הפנסיוני בלבד ישמש כפיצויי הפיטורים לעובד והמעסיק לא יידרש להוסיף לכך את ההשלמה.

מועד החתימה על סעיף 14
שאלה מעניינת נוספת היא ממתי חל סעיף 14, בעצם, והאם ניתן לחתום עליו גם לאחר תחילת ההעסקה ולהחיל אותו רטרואקטיבית על התקופה שקדמה לחתימה? התשובה היא שסעיף 14 יחול החל מהרגע החתימה ולא ניתן יהיה להחילו באופן רטרואקטיבי, אך ניתן לחתום עליו לא רק במעמד החתימה על הסכם ההעסקה אלא בכל שלב לאורך תקופת העבודה.

במקרים של חתימה על סעיף 14 לאחר מס' שנות עבודה, יהיה העובד זכאי לפיצויי פיטורים מלאים עבור התקופה שלפני החתימה, ואילו עבור התקופה שאחרי החתימה, יקבל את כספי הפיצויים שהופקדו לקרן הפנסיה שלו החל מאותו היום. חשוב לדעת כי הפיצויים המלאים, עבור התקופה שלפני החתימה על סעיף 14, יחושבו לא על פי השכר שקיבל בתקופה זו אלא על פי גובה המשכורת האחרונה שקיבל עם סיום עבודתו.

אם אתם עדיין בשלבי החיפוש של מודעות דרושים הייטק, והייתם רוצים להגיע מוכנים יותר לתהליכי הגיוס השונים, הגעתם למקום הנכון. Gotfriends – ההייטק של ההשמה, היא חברת השמה להייטק המובילה בישראל, אשר מחברת מדי שנה אלפי מועמדים למקומות העבודה המתאימים ביותר עבורם. המומחים שלנו ילוו אתכם לאורך כל התהליך, יחשפו בפניכם משרות בלעדיות שמגיעות אלינו מתחת לרדאר, ילוו אתכם בתהליכי המשא ומתן ויסייעו לכם לקחת בחשבון את כל השיקולים החשובים לקראת ההחלטה. אז שלחו לנו קורות חיים, ובוא נבנה יחד את הקריירה שתמיד חלמתם עליה.

מידע נוסף:

 

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים