הייטקיסטים: כדאי שתקראו את הכתבה הזו לפני שתחתמו על החוזה הבא שלכם
למה חשוב לשים לב, על מה כדאי להתמקח, ואיך לנהל משא ומתן כדי לקבל את התנאים האופטימליים לכם!
בכתבה הזו נציג את כל הטיפים שלנו
כדי לנהל משא ומתן בצורה מיטבית, יש להתחיל בהכנות עוד לפני שמקבלים את החוזה. מומלץ ליצור רשימה מאורגנת של דברים שחייבים להיות חלק מהתנאים שלכם, מול תנאים שיהיה נחמד שיהיו אך אינם הכרחיים. רשימה זו תעזור לכם להישאר ממוקדים ולהבין בדיוק מה אתם רוצים להשיג, גם מול סעיפים ותנאים רבים בחוזה. בנוסף, הגדירו מראש מהם הדברים שמבחינתכם לא ניתן להתפשר עליהם, כדי לדעת מתי לסיים את המשא ומתן בצורה מקצועית ומכובדת.
אם אפשר, כדאי להימנע מלעזוב את העבודה הנוכחית לפני שיש לכם חוזה חתום במקום החדש. גישה זו תאפשר לכם להגיע לשיחות בצורה בטוחה ורגועה, מתוך ידיעה שיש לכם אפשרות חלופית – מה שיחזק את הביטחון שלכם ויעזור לכם לעמוד על התנאים החשובים לכם.
שלב א': קבלת החוזה
לרוב החוזה יתקבל במייל, בשלב זה אנחנו ממליצים לאשר לשולח שקיבלתם את חוזה ולעדכן שאתם צריכים מספר ימים כדי לעבור עליו טרם תחזירו תשובה.
בתור התחלה, ודאו שכל הסעיפים שאמורים להופיע בחוזה העסקה סטנדרטי מופיעים בו. אם יש באפשרותכם לעבור על החוזה עם אדם עליו אתם סומכים מהתחום המשפטי, או אפילו מעולמות ה- HR - עדיף לעשות כן כדי לדעת אם, ועד כמה, להתעקש על סעיפים מסוימים.
בשלב זה תוכלו להיעזר בכלי בינה מלאכותית שונים (כמו למשל LawGeeks אוDocuSing Insight) שיסרקו עבורכם את החוזה, ישוו לחוזים סטנדרטים אחרים בתחום וידגישו סעיפים שדורשים תשומת לב ובחינה נוספת.
שלב ב': מחקר על החברה
כדי לנהל מו"מ חשוב שתבינו מה בדיוק החברה צריכה בשלב בו היא נמצאת ואיזה ערך אתם יכולים להציע לה בהתאם, לשם כך – ערכו מחקר מקיף על החברה. אנחנו ממליצים לא להסתפק רק במה שכתוב באתר החברה אלא לקרוא כתבות אודותיה שהתפרסמו בעיתונות או בפוסטים שעובדי החברה פרסמו בלינקדאין. אם אתם נעזרים בשירותיה של חברת השמה, פעמים רבות תוכלו לקבל ממנה מידע פנימי רלוונטי. במחקר שלכם, נסו לענות על 2 שאלות מרכזיות:
- מה השינויים המשמעותיים שהחברה חוותה לאחרונה?
- מה החזון שלה?
כעת, משהבנתם מה עומד לנגד עיניה של החברה, הגדירו מה הערך שאתם יכולים להציע לה, איך אתם יכולים לקדם אותה לעבר המטרות והיעדים שלה. אם למשל המחקר שלכם העלה שהחברה שמה לעצמה לחזון להוביל את תחום הבינה המלאכותית בארץ הדגישו את הניסיון הרלוונטי שיש לכם בתחום הזה – פרויקטים שניהלתם או קורסים שלקחתם בתחום, במידה ויש. כל אלו יכולים לא רק להעצים את הערך שלכם עבור החברה בעיניי המגייסים במו"מ, אלא גם לעזור לכם להבין עד כמה החברה מתאימה לכם ולמסלול הקריירה שאתם שואפים אליו.
שלב ג': החליטו מה השכר שאתם דורשים
בשלב זה, נתבסס על הבנצ'מרק של השכר המקובל לתפקיד אליו אתם מתראיינים בהתאם לניסיון שאתם מביאים אתכם (לא רק מבחינת שנות הניסיון אלא גם מבחינת הרלוונטיות שלו, כפי שפירטנו מעלה). אנחנו ממליצים להיעזר בעמוד טבלאות שכר הייטק באתר שלנו, שם תמצאו טבלה מפורטת שמחולקת לפי תחומים ושנות ניסיון, ומתעדכנת כל הזמן לפי מצב השוק בהתבסס על אלפי השמות טכנולוגיות מדי שנה.
שימו לב- ציינו מספר ולא טווח. חשוב לקחת בחשבון גם את התנאים הסוציאליים הנלווים שמציעות משרות הייטק רבות - את ימי החופשה, הבונוסים (במידה ויש), פנסיה, קרן השתלמות וכו',.. שכן כל אלו שווים לכם כסף. ניתן לנהל משא ומתן גם עליהם - חברות רבות מוכנות להתגמש יותר לגבי מספר ימי החופשה שתקבלו, למשל.
שלב ד': ניהול המשא ומתן מול המעסיק
הגענו לשלב האמת. הטיפ החשוב ביותר שלנו הוא לנהל את הדיון בצורה מכבדת ונעימה. דברו בלשון חיובית (במקום "אני לא מרוצה מזה ש...", נסו – "הייתי רוצה לדון על הסעיף..."). חשוב שהצד השני יקבל מכם את התחושה שאתם מקשיבים לו וערים לצרכים של החברה.
בשלב בו תתבקשו להגיד מהו השכר המבוקש חשוב לבסס את המספר שתנקבו בו על המחקר שערכתם על השכר בשוק, על ההישגים שלכם ועל הערך שאתם מביאים לחברה.
בסוף המשא ומתן סכמו עבור 2 הצדדים את כל הנקודות שעלו כדי לוודא שאין אי הבנות ושהכל מתנהל באופן מסודר.
שאלה שעולה לעיתים קרובות ממועמדים היא כמה חשוב לוודא שהבטחות שניתנו בעל פה יקבלו גם ביטוי בחוזה כתוב. התשובה הקצרה: זה הכרחי. ודאו שכל הנושאים שנדונו בנוגע לשכר, תמריצים, הטבות נוספות, הוצאות תחבורה, אופציות ומניות ייכללו במסמך החתום. במקרה של הסכמה בין הצדדים, ניתן גם לתעד פרטים אלה במייל בנוגע לתנאים ולצורת ההעסקה, כדי למנוע בלבול ולהבטיח שקיפות בציפיות.
במקרה של הסכמה על שינויים בתנאים, חשוב לבקש מהמעסיק לעדכן את החוזה ולחתום עליו מחדש, או לחלופין להנפיק מסמך נפרד או נספח עם השינויים שעליו תחתמו. לסיום, חשוב להודות על הזמן שהושקע בתהליך ולהביע התרגשות לקראת תחילת העבודה המשותפת.
שלב ה': החתימה
אם יש בידכם יותר מחוזה אחד זה הזמן שלכם להשוות ביניהם ולבחור.
במידה והחלטתם לא להתקדם עם חוזה של אחת החברות חשוב לסיים את ההתקשרות ברוח טובה – הסבירו לצד השני בקצרה ובתמציתיות למה בחרתם לא לחתום, הודו להם על הזמן הרב שהשקיעו בתהליך מולכם, והבהירו שאתם לא פוסלים אפשרות להיות בקשר מקצועי עם החברה בעתיד. זכרו – אין לדעת אילו הזדמנויות יעלו בעתיד מול האנשים אותם פגשתם, בין אם מדובר באותה חברה או בחברה אחרת.
לסיכום, חשוב מאוד להתנהל נכון בשלב החוזה. אנחנו כאן בגוטפרנדס כדי ללוות אתכם לאורך כל שלבי תהליך הגיוס, יש לנו ניסיון רב בעולמות של גיוס טכנולוגי ואנחנו נדע לחלוק אתכם את המידע הרלוונטי אודות החברה אליה אתם מתראיינים, ולתת לכם טיפים בשלב המו"מ ושיחות השכר. בהצלחה!
מידע נוסף:
- לפרטים נוספים על גיוס עם גוטפרנדס >> לחצו כאן
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח