שותפים להצלחה

לפצח את ראיון העבודה – מנהלי פיתוח משתפים בטיפים מאחורי הקלעים

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

היום, יותר מתמיד, אתם נדרשים לתת בראיונות העבודה את כל מה שיש לכם. איך תתכוננו כראוי? מה מחפשים המגייסים? מהן הטעויות הגדולות ביותר שמועמדים עושים? לפניכם התשובות – ישירות מהמומחים

תקופת הקורונה הביאה עמה שינויים רבים, אך דווקא בתחום ההייטק נדמה ש"העסקים כרגיל". החברות מגייסות במלוא המרץ, השכר לא נפגע, אבל בכל זאת משהו השתנה. תהליכי הגיוס, שנעשים כיום ברובם דרך הזום, מאפשרים למראיינים לראות הרבה יותר מועמדים, אך גם גורמים להם להתעקש על הבחירה המדויקת ביותר ולברור את המגויסים החדשים בפינצטה.

כתוצאה מכך, היום אתם נדרשים להשקיע הרבה יותר כדי להגיע לכל ראיון עבודה בשיא שלכם ולא לפספס שום הזדמנות. על מנת שתוכלו לפצח ולנצח כל ראיון עבודה שתקיימו, אספנו עבורכם עצות זהב היישר ממנהלי הפיתוח של הסטארטאפים מהשורה הראשונה בארץ.

אם תמיד רציתם לדעת למה לצפות, איך להתכונן לראיון ומה חושבים המנהלים שיושבים מולכם בראיון, יש לכם כאן הזדמנות נדירה לקבל את נקודת המבט שלהם ממקור ראשון. קראו והפנימו – ושיהיה בהצלחה!

משרות הייטק מבוקשות:
תפקידים רלוונטים

הדברים שחשוב לדעת לפני ראיון עבודה

1. ת-ת-כ-ו-נ-נ-ו: אם יש דבר אחד שאת חשיבותו מדגישים שוב ושוב כל המומחים הוא ההכנה שעליכם לעשות לפני ראיון העבודה. ניסיון זה נפלא, קורות חיים מרשימים זה מצוין אבל מה שבאמת יכניס אתכם לתפקיד שבו אתם מעוניינים זה הרושם שתעשו במהלך הראיונות עצמם. אם נצטט את המומחים שלנו – "עוד לא פגשנו קורות חיים שגרמנו לנו להשתכנע לגייס מועמד", כך שאת מירב העבודה שלכם עליכם לעשות בראיון העבודה עצמו. איך מתכוננים? המומחים מפרטים בסעיפים הבאים.

2. דייקו את קורות החיים שלכם ותהיו מוכנים לדבר עליהם: הדברים אותם אתם בוחרים להכניס לקורות החיים שלכם צריכים להיות רלוונטיים למשרה עבורה אתם מציעים את עצמכם ובעיקר – אמיתיים. ראשית, היזהרו משימוש מופרז ב-Buzzwords: כשנעשה במידה, השימוש בהן מצוין ומועיל אבל כדאי להימנע מלזרוק יותר מדי מהן, בייחוד אם הן לא נכונות או לא רלוונטיות. בנוסף, קחו בחשבון שבמסגרת הראיונות אתם עלולים להישאל על מה שכתבתם, ואם יתברר שקצת הגזמתם כדי ליצור רושם מוצלח יותר, זה פשוט לא ייראה טוב. המומחים מספרים שמראיין טוב תמיד ייקח נקודות מעניינות מתוך קורות החיים וירצה להתעמק בהן כדי להבין את הניואנסים – למה התכוונתם כשכתבתם ש"הובלתם" פרויקט כזה או אחר או "פיתחתם" מוצר? מה היה התפקיד שלכם בפועל? עד כמה אתם מבינים לעומק את המערכות בהן השתמשתם?

3. למדו איך להציג את עצמכם: הרבה מועמדים, בייחוד אם הם חדשים בשוק, מתקשים למצוא את הדרך להציג את עצמם. אל תתביישו – תתכוננו גם לזה, ואפילו תכינו מראש שתי גרסאות להצגה עצמית, אחת קצרה ותמציתית יותר והשנייה מפורטת, אך ברורה ומדויקת.

4. תלמדו מראש על החברה שאליה אתם מגיעים: חיפוש מהיר ברשתות יכול לתת לכם היום את כל המידע על החברה שעבורה אתם מתראיינים. כנסו לאתר החברה, קראו עליה, עקבו אחר הפרסומים שהיא מעלה, כנסו לפרופיל הלינקדאין של החברה ואפילו של המראיינים עצמם. כל הפעולות האלה הן לא רק משהו שיעזור לכם להבין היכן אתם נמצאים ואם אתם מעוניינים להמשיך, אלא גם מה שהמראיינים מצפים שתעשו. אם תגיעו לראיון ולא תדעו דבר על החברה, תשדרו חוסר אכפתיות וחוסר רצינות – שתי תכונות שלא יגרמו למראיינים להילחם עליכם, בלשון המעטה. בנוסף, ככל שתדעו יותר על החברה כך תוכלו להתמקד יותר מבחינת ההכנה הטכנית לראיון. כעת, בתקופת הקורונה, כשראיונות רבים מתבצעים בזום, זה גם יסייע לכם להתגבר במעט על החסך של המרחק, שלא מאפשר לכם לקרוא את הניואנסים ואת שפת הגוף של המראיינים שמולכם.

5. אל תתביישו לשאול על השלבים הבאים בתהליך: ככל שתדעו מה הולך לקרות בשלב הבא כך תוכלו להתכונן אליו יותר. אל תהססו לברר אם הריאיון הבא שצפוי לכם יתמקד בהיבט המקצועי או האישיותי, ואפילו לשאול מי יהיה המראיין.

6. תקשיבו: לאורך כל ראיון, הקשיבו היטב לדברים ששואלים אתכם וגם למה שלא שואלים אתכם. זה מעיד המון על החברה ועל מה שחשוב לה ויכול לשמש אתכם על מנת להבין טוב יותר את המקום ולהחליט אם הוא מתאים לכם.

7. גם אתם מראיינים: רוב המראיינים הטובים, אומרים המומחים שלנו, ישאלו אתכם בכל ראיון אם יש לכם שאלות. זה לא אקט נימוסי, המראיינים מעוניינים שתשאלו שאלות ומצפים לכך. זה גם מעיד על רצינות ומקצועיות מצידכם וגם מאפשר לכם ללמוד עוד על המקום. מומלץ להפנות את אותן שאלות למראיינים השונים לאורך התהליך. ייתכן שתקבלו תשובות זהות, ייתכן שהן תהיינה שונות, כך או כך הן תסייענה לכם להבין יותר את מידת ההתאמה שלכם לחברה.

התכונות הבולטות שמנהלים מחפשים

גודל החברה, ההתמחות שלה, המבנה והשלב בו היא נמצאת מכתיבים צרכים מסוימים, לכן בכל חברה אליה תגיעו לריאיון יהיו למנהלים דרישות אחרות ותכונות אחרות אותן הם מחפשים. המומחים שלנו חולקים איתכם כמה מהתכונות המובילות אותן הם מחפשים במהלך הריאיון:

1. רלוונטיות מקצועית – כל חברה שמגייסת עובד חדש לוקחת הימור מסוים, ולכן מנסה לדייק ככל האפשר בכמה שיותר פרמטרים. אחד הבולטים שבהם הוא הרלוונטיות המקצועית, ההשכלה והניסיון התואמים לדרישות התפקיד ולתחום העיסוק של החברה ומאפשרים לעובד חדש להיכנס לעניינים במהירות האפשרית. עם זאת, מציינים המומחים שאינם מצפים להתאמה מלאה מבחינת הניסיון, ומייחסים חלק משמעותי מהרלוונטיות המקצועית של המועמד ליכולת שלו ללמוד ולהתאים את עצמו לתחום ההתמחות ולשיטות העבודה של החברה.

2. עבודת צוות – באופן גורף מציינים המומחים את חוסר חיבתם ל"סופרסטארים" אשר רואים לנגד עיניהם את עצמם בלבד ולא את טובת החברה. אדם שלא יודע לעבוד בצוות ולעזור לאחרים, מוכשר ככל שיהיה, לא יסייע להביא את החברה להצלחה.

3. חוסן מנטלי ובגרות – היכולת להתחבר לצרכים ארוכי הטווח של החברה גם במחיר של ויתור על האגו, למשל במקרים בהם תידרשו לוותר או לשנות עבודה בה השקעתם הרבה מאמץ.

4. יוזמה ועצמאות – החברות רוצות אתכם עצמאים, יודעים להסתדר ובעלי הבנה בסיסית שלא זקוקים לליווי צמוד. בנוסף, הן צמאות לרעיונות שלכם, לתשוקה שלכם, לרצון שלכם ללמוד דברים חדשים ולהציע יוזמות חדשות ומרגשות, ומחפשות לזהות את יכולות ההובלה שלכם, בין אם מדובר בהובלה טכנית או בהובלה של צוות.

5. יכולת להתפתח – ללמוד, להעמיק בכל נושא בו אתם עוסקים, להרחיב יכולות לאופקים חדשים ורחבים. בראיונות העבודה תישאלו פעמים רבות על פרויקטים קודמים, חשוב שתכירו את המערכות עמן עבדתם ואת השיקולים שעמדו מאחורי הבחירות השונות. ככל שתהיו יותר בקיאים בתחומים בהם אתם עוסקים, כך תפגינו יותר יכולת ורצון להעמיק ולהתפתח.

6. תשוקה ומוטיבציה – החברות מחפשות אנשים "רעבים", שרוצים להוכיח את עצמם ולבוא לידי ביטוי. אותו ברק בעיניים ששמור למה שמעורר בכם תשוקה, הוא מה שיאפשר לכם להמציא את עצמכם מחדש לאורך כל הקריירה.

7. אחריות ודיוק – בחלק מהחברות כל טעות עשויה לעלות ביוקר, באחרות המפתח אחראי על הקוד מקצה לקצה, במידה כזו או אחרת כולן מחפשות עובדים שאוהבים ומסוגלים לשמור על דיוק ולקחת על עצמם אחריות.

הטעויות שאסור לכם לעשות

• אל תבחרו מקום עבודה רק לפי השכר – השכר הוא שיקול חשוב אבל הוא לא צריך להיות השיקול היחידי שלכם. השיקול העיקרי צריך להיות ניהול הקריירה שלכם לטווח ארוך – מה התפקיד שייתן לכם את הערך הנכון ביותר להמשך הדרך. בייחוד אם מדובר בתפקיד הראשון שלכם, קחו בחשבון שאתם בונים לעצמכם נתיב. בהמשך הדרך לא תמיד קל לבצע שינויים והחברות עצמן פחות מעריכות מועמדים "קופצניים".

• אל תנסו להיות "נכונים" – תהיו אותנטיים, תביאו לראיון את מי שאתם באמת, זה מה שהמראיינים רוצים לראות.

• אל תוותרו גם אם אינכם מגיעים לפתרון – השאלות המקצועיות שאתם מקבלים לא נועדו להכשיל אתכם, על אף שרבות מהן מורכבות במיוחד ואיש אינו מצפה שתצליחו לפתור אותן. המטרה של המראיינים היא לבחון את יכולת ההתמודדות שלכם, את דרך החשיבה שלכם, לראות שאתם לא נכנעים ומוותרים כשהאתגר קשה ומצליחים לצאת גם מפינו שנתקעתם בהן (לפעמים זה יהיה עם רמז שהם פתאום יזרקו לכם).

• אל תקפצו על כל ראיון – זה יכול לעייף ולהתיש. עם זאת, שימו לב לא לפספס הזדמנויות שעשויות לעניין אתכם או להתאים לכם.

מילה נוספת לבוגרי יחידות טכנולוגיות בצבא

כשאתם מגיעים לריאיון עבודה, אתם במצב שונה ממועמדים אחרים. מצד אחד יש לכם כבר לא מעט ניסיון, מצד שני – באזרחות אתם מתחילים מההתחלה. ליוצאי יחידות ישנה תדמית מסוימת של מועמדים שחושבים שהם כבר יודעים הכל, אותה מומלץ לנפץ כבר בשלבים הראשונים. היו מודעים לערך שלכם אך שמרו על צניעות והגיעו עם מוטיבציה ורצון ללמוד ולהוכיח את עצמכם. זכרו שההתנהלות, הציפיות והקצב של מקום העבודה שונים מאשר בצבא.

לפני הריאיון, חשבו היטב מה מותר לכם לספר על השירות הצבאי. כשתישאלו על פרויקטים קודמים או אתגרים עמם התמודדתם מוטב שלא תמצאו את עצמכם מהססים ומגמגמים. את חיפוש העבודה עצמו, התחילו 4-5 חודשים לפני השחרור ובהתחלה הרשו לעצמכם אפילו ללכת לראיונות בהם אתם פחות מעוניינים, רק בשביל להשתפשף קצת בתהליך.
לסיכום, מדגישים המומחים פה אחד, לפניכם דרך חדשה מרתקת. צאו אליה עם כל התשוקה שיש לכם למקצוע, ותיהנו מכל רגע. בהצלחה!

מידע נוסף:

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים