שותפים להצלחה

מפיתוח לניהול מוצר – איך תיכנסו למשבצת הכי מבוקשת בענף?

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

רקע בפיתוח הוא יתרון גדול בדרך לתפקיד מנהל המוצר, אבל יש עוד כמה כישורים שאתם צריכים כדי לעשות את המעבר. אם זה הקידום שאתם מחפשים – הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לקבל אותו

זה לא סוד שלהיות מנהל מוצר הפך בשנים האחרונות לאחד הטייטלים הנחשקים בענף. עד לא מזמן, רוב המועמדים שמילאו את התפקיד הגיעו מרקע של שיווק או UX/UI, ומשרות ניהול מוצר נחשבו לכרטיס כניסה שמאפשר גם לאנשים ללא רקע טכנולוגי למצוא את מקומם בהייטק.
אך לאחרונה, דווקא רקע בפיתוח מהווה יתרון משמעותי בדרך לתפקיד ניהול המוצר. ברשימת המשרות המבוקשות של לינקדאין לשנת 2022, Technical Product Manager היה התפקיד שתפס את המקום ה-11, והביקוש רק הולך וגובר. הניסוח שתראו היום ברוב תיאורי המשרות בתחום הוא: דרושים מנהלי מוצר בעלי רקע טכני עם יתרון לפיתוח.

למה דווקא רקע בפיתוח?
רקע טכנולוגי הוא יתרון אדיר עבור מנהל מוצר תוכנה, כיוון שהוא מאפשר לו להבין את תהליך הפיתוח מבפנים. כמי שהיה עד לפני רגע בצד השני של המשוואה, קיבל הנחיות ממנהל מוצר והיה אמון על ביצוען, הוא מבין את המשמעות של המשימות השונות ויודע איך לתקשר אותן לצוות שלו בשפה ברורה ובצורה יעילה.
ההיכרות עם תהליך הפיתוח מאפשרת למנהל המוצר להבין מה התיעדוף הנכון של המשימות, להעריך כמה זמן מצריכה כל משימה, לנצל בצורה חכמה את החוזקות של כל אחד מאנשי הצוות שלו וגם לדעת איפה לסייע ולחזק אותם ברגעים בהם זה נדרש.
אבל למרות שהרקע הטכנולוגי תורם מאוד בביצוע המשרה, ניהול מוצר הוא תחום שונה לחלוטין מתחום הפיתוח. המעבר בין התחומים אינו מובן מאליו, בייחוד אחרי שנים של לימודים, צבירת ניסיון והשקעה בעולמות הפיתוח, ובכל זאת יותר ויותר מפתחים מעוניינים להתקדם דווקא בכיוון הזה ולא להישאר בתחום שממנו הם מגיעים.
אחד השיקולים שמשפיעים על ההחלטה הוא כמובן השיקול הכלכלי. היתרון שמקנה הרקע הטכנולוגי מתבטא גם בשכר, והסכום שיקבל מנהל מוצר שמגיע מפיתוח יכול להיות גבוה ב-20% מהשכר שיוצע למועמד שמגיע משיווק או מ-UX/UI.
אבל שכר הייטק יש גם כשמתקדמים בתחום הפיתוח, וממילא זה אף פעם לא השיקול היחידי. הגורם העיקרי למעבר מפיתוח לתפקיד מנהל מוצר הוא דווקא השוני, החידוש, האתגר המקצועי שכרוך במעבר לתפקיד מגוון כל כך, שחולש על תחומים רבים ומאפשר למי שעוסקים כבר שנים בצד הטכני של התהליך, לחקור צדדים חדשים בעצמם ולהביא לידי ביטוי יכולות וכישורים נוספים.
אז איפה מתחילים?

צעד ראשון בדרך לתפקיד מנהל המוצר: טיפוח הכישורים המתאימים
כדי להיות מנהל מוצר, לא מספיק להיות מפתח ואפילו לא מפתח מצוין. אם גם אתם מזהים כאן אפיק מצוין לקידום ורוצים לנצל את ההזדמנות, תצטרכו כמה כישורים נוספים:

1. ראייה אסטרטגית ועסקית: המעבר מפיתוח לניהול מוצר מצריך שינוי פוקוס. מהתמקדות בחלק מסוים מאוד של התהליך, אתם מתחילים להסתכל עליו מלמעלה ולהניע תהליך שלם מקצה לקצה. היכולת לראות את התמונה הגדולה, על פרטיה הקטנים והגדולים ועל המשמעויות האסטרטגיות והעסקיות שלהם, היא יכולת בלתי נפרדת מסט הכישורים הדרוש לכם.
2. ראייה שיווקית: ניהול מוצר מצריך הבנה שיווקית, כלומר יכולת לזהות את צרכי השוק, את הכאבים, הדרישות וההעדפות של קהל היעד שלכם, ולתרגם אותם להחלטות שישרתו את יעדי החברה.
3. יכולות בין אישיות: כמנהלי מוצר, תמצאו את עצמכם מתקשרים עם כל גורם אפשרי שמעורב בתהליך – לקוחות, צוותי פיתוח ועיצוב, אנשי שיווק, יועצים עסקיים, בעלי מניות וחברי הנהלה ועוד. הכישורים הבין אישיים שלכם הם מה שיאפשר לכם להתנהל מול כולם בצורה ברורה, יעילה ומועילה, להפוך אותם לשותפים נלהבים לדרך ולהפיק את המירב מכל הממשקים.
4. כישורי ניהול: כדי להוביל מערך מורכב כל כך, צריך קודם כל להיות מנהל טוב, לא רק ברמת ההנעה של משימות ותהליכים אלא גם ברמת ההנעה של האנשים. כריזמה ומנהיגות טבעית יהוו יתרון משמעותי, אבל לא פחות חשוב לפתח אמפתיה, יכולת הקשבה וסבלנות.
5. יכולת לנהל משא ומתן: מול כל כך הרבה גורמים ובעלי עניין, צפויות להיווצר התנגשויות שעלולות לעכב את התהליך. לכן, יכולת לנהל משא ומתן, למצוא פשרות ולגשר בין צדדים תועיל לכם מאוד.
6. יכולות ביטוי מול קהל: את יכולות הביטוי שלכם תצטרכו לגייס לא רק באינטראקציות של אחד על אחד אלא גם בישיבות עם צוותי עבודה, משקיעים, בעלי מניות או חברי דירקטוריון. פעמים רבות אתם תהיו אלו שעומדים מול אותם אנשים, מעבירים מצגות, מציגים תחזיות או סיכומים, כך שהיכולת להעביר מסרים בצורה ברורה ואפקטיבית תועיל לכם מאוד.
7. יכולת התמודדות עם ביקורת: הלקוחות, הצוותים, הקולגות והמנהלים שלכם – מכולם תקבלו ביקורת לאורך הדרך ולא תמיד זה יהיה נעים. היכולת שלכם לשמוע את הביקורת בלי להדוף או להתגונן, אלא להצליח ללמוד ממנה, לשפר ולהשתפר, היא שתהפוך אתכם למנהלי מוצר מעולים.
8. יכולת להיפרד מהמפתח שבכם: כל מנהל צריך לדעת להאציל סמכויות ולסמוך על הצוותים שהוא מוביל. במקרה שלכם, תצטרכו גם להיפרד מהמפתח שבכם, שאולי יודע בדיוק איך לעשות את המשימה, אבל חייב להימנע ממיקרו מנג'מנט של צוותי הפיתוח. אם תתערבו בעבודה שלהם יותר מדי, זה יבוא על חשבון העבודה שלכם ורק יגרום להם לאבד את ההנאה והמוטיבציה ולהרגיש שאתם לא סומכים עליהם.

צעד שני: היכרות עם התפקיד
חלק מהכישורים שתיארנו לעיל הם אמנם כישורים מולדים, אבל את רובם, אם לא את כולם, ניתן לשכלל. ככל שתלמדו יותר על התפקיד ותבינו בדיוק לקראת מה אתם הולכים, כך תוכלו לטפח ולפתח את המיומנויות הנדרשות. מקורות מצוינים ללימוד יהיו למשל:


קורסים אונליין – יש כאלה בשפע באתר Coursera וב-LinkedIn Learning ובכל גיגול פשוט תמצאו המון אתרי קורסים נוספים.
Youtube – אנחנו ממליצים על הערוץ של Product Alliance, למשל, שמלמד כישורים הכרחיים לכל מנהל מוצר, וגם על הערוץ של Liam Bolling, יזם, מרצה ומנהל מוצר בגוגל, שמשתף מניסיונו ונותן טיפים מעולים.
פודקאסטים – כמו "מוצרלה", שמארח בכל פרק אדם מתחום ניהול המוצר ומלמד המון מהניסיון האישי של המתארחים, או “Paths to Product” שעוסק ספציפית במעבר שאתם מבקשים לעשות – מתכנות והנדסת תוכנה לניהול מוצר.
ספרים – הנה רשימה של 20 הספרים הכי נקראים על ידי מנהלי מוצר מובילים.
הרצאות טד – 10 הרצאות שיגרמו לכם להיות מנהלי מוצר טובים יותר.
ידע מעשי – אותו אתם יכולים לצבור במסגרת פרויקטים צדדיים, כמו למשל ניהול מוצר בהאקתונים.
השראה ממנהלי מוצר אחרים – אתם יכולים למצוא אותם בחברה שבה אתם עובדים, במיטאפים שקשורים לתחום ואפילו בלינקדאין. הנה כמה עמודי לינקדאין שכדאי לעקוב אחריהם:

  • Carlos Gonzalez de Villaumbrosia, מנכ"ל בית הספר Product School ללימודי ניהול מוצר, שממנו מגיעות גם כמה מההמלצות לעיל.
  • Adrienne Tan, שהיא חברת הנהלה בארגון הנקרא Association of Product Professionals.
  • Wes Bush, מנהל מוצר שמשתף בעמוד שלו טיפים ליצירת "מוצר שמוכר את עצמו".
  •  קבוצת נטוורקינג ומשרות שתאפשר לכם להתחבר ל-3,000 מנהלי מוצר/תוכנה/ פרויקטים בישראל.

צעד שלישי: לעזור למנהלים שלכם לראות שקורצתם מהחומרים המתאימים
בניגוד למשרות אחרות, הצעד הבא בדרך לתפקיד מנהל המוצר לא עובר דרך מודעות דרושים מנהלי מוצר. ברוב המקרים, המעבר מפיתוח לניהול מוצר יתבצע בתוך החברה שבה אתם עובדים כיום כמפתחים. אין טעם להיכנס ללוחות דרושים הייטק ולשלוח קורות חיים כיוון שהסיכוי שחברה תגייס למשרת מנהל מוצר מפתח ללא ניסיון בתחום הוא די קלוש.

מצד אחד זה חיסרון, כי האפשרויות שלכם לעשות את המעבר מצומצמות ואתם לא יכולים פתאום להשתלב בחברות סייבר או חברות פינטק, גם אם המוצרים בתחומים האלו הכי מעניינים אתכם. אבל מצד שני, זה רק התפקיד הראשון שלכם בתחום והוא שונה לחלוטין מכל מה שהכרתם עד כה, אז לא יזיק שתהיה לכם היכרות מוקדמת עם המוצר והלקוחות.
עכשיו כל מה שנותר לכם הוא לתפוס את תשומת ליבו של ה- Product Director, ה-VP Product או כל מנהל אחר בהיררכיית המוצר אצלכם בחברה, ולוודא שכולם רואים שיש לכם את הכישורים המתאימים: להתבטא, להציע רעיונות ולקחת על עצמכם משימות ואתגרים שיאפשרו להם לסמן אתכם כמועמדים פוטנציאליים. בהצלחה!

 

מידע נוסף:

 

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים