יותר נזק מתועלת: אחד מכל 5 ממליצים יכשיל את תהליך הגיוס שלכם מאחורי גבכם
לפעמים זה יהיה במודע, לפעמים ממש לא, מה שבטוח זה שבחצי שעה של שיחה, הרבה דברים לא מחמיאים עשויים להיחשף. כמי שיודעים היטב מה קורה בשיחות בין מגייסים לממליצים, אספנו עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לקבל המלצות טובות
כל מועמד בתהליך גיוס חולם לדעת מה בדיוק נאמר שם, בשיחה בין המגייס לממליצים, אבל אם באמת הייתם יכולים להיות זבוב על הקיר (או על קו הטלפון), בערך בחמישית מהמקרים הייתם מאוד מופתעים, ולא לטובה.
הסטטיסטיקה הנ"ל, לפיה 19% מהממליצים יכשילו את תהליכי הגיוס שבהם הם מעורבים, מבוססת על נתונים שאספנו מאלפי תהליכי גיוס שאותם אנו מלווים מדי חודש. ברוב המקרים, המועמד בכלל לא יודע למה הוא לא קיבל את התפקיד, ופעמים רבות זה גם נוגד את התחושה הטובה שהייתה לו בתהליך, עד אותו שלב. רק כשאנחנו, מתוקף תפקידנו כחברת השמה, מפעילים את הקשרים שיש לנו עם המגייסים ומבררים למה תהליך הגיוס נכשל, אנחנו מבינים שיש לאותו מועמד ממליץ שפשוט עושה לו שירות רע.
בימים אלו, כשאנו עדים לגל פיטורים בהייטק שמסרב לגווע, כמות מחפשי העבודה רק הולכת ועולה ונושא בחירת הממליצים רלוונטי מתמיד. כמי שמכירים את הנושא מקרוב ומכל הכיוונים, הן כחברת השמה והן כחברה שמגייסת עובדים בעצמה, אנחנו יודעים בדיוק מה אתם צריכים לעשות כדי להפיק ממנו תועלת ולהימנע מממליצים שיזיקו לכם.
השלב הכי משמעותי בכל תהליך הגיוס
אם אתם עדיין לא מבינים מה החשיבות של שלב הממליצים, נסו לדמיין עולם שבו הייתם יכולים לדבר עם האקסים של כל דייט חדש ולשמוע מניסיונם מה היתרונות שלו, מה החסרונות שלו, איך הוא מתנהל כבן זוג. הממליצים שלכם הם למעשה ה"אקסים" המקצועיים שלכם. הם אלה שיודעים לספר ממקור ראשון איך זה לעבוד איתכם, והם אלה שיתנו למגייסים את התמונה השלמה לגביכם. יכול להיות שמועמדת שהיא מפתחת תוכנה מוכשרת, תצטיין במטלת הבית, אבל שיחה עם הממליץ תחשוף שהיא לא מסוגלת לעבוד בצוות. יכול להיות שמרואיין לתפקיד מנהל מוצר עושה רושם מצוין כי הוא יודע להתראיין, אבל כעובד – הוא הרבה פחות מוצלח מכפי שהוא נראה.
חשוב לקחת בחשבון כי ממש בדומה לאקסים, גם לממליצים שלכם עשויים להיות מטענים לגביכם, ולכן חשוב לדעת לבחור את הממליץ הנכון, להכין אותו להמלצה כמו שצריך וגם להכין את המגייסים לכל מקרה של המלצה לא עניינית.
תפקידים רלוונטים:
משרות הייטק מבוקשות:
- VP Product לסטארטאפ בעולם הביטקוין
- Data Scientist
- Cyber Security Engineer מתאים ליוצאי יחידות טכנולוגיות - 8200, ממר"ם ועוד
- Senior Team Leader for Innovation Labs
- Senior Devops Tech Lead
- חברת סטארט-אפ בתחום המשחקים מגייסת Head Of Analytics - גם ללא נסיון ניהולי!
- Network Architecture לסטארטאפ מבוסס
- Director of Data לחברת סייבר מצליחה
- Product Manager לסטארטאפ
- ראש/ת צוות פיתוח (יוצא 8200/ממר"ם - יתרון משמעותי)
ככה תקבלו המלצות מועילות
כדי להבטיח ששלב הממליצים יפעל לטובתכם, פעלו על פי הטיפים הבאים:
- איך לבחור ממליצים? ממליץ אידיאלי הוא אדם שהיה מנהל ישיר שלכם במשך שנה או יותר, באחד משלושת מקומות העבודה האחרונים שלכם. אם אין לכם אדם כזה, אתם יכולים לבחור גם מנהל לא ישיר שלכם, שמכיר אתכם מספיק טוב, ואם גם זו לא אפשרות – אפילו עמית לעבודה יכול להיות ממליץ.
- כמה ממליצים צריך? בדרך כלל מגייסים יבקשו לשמוע שני ממליצים לפחות, וזה גם צריך להיות האינטרס שלכם. שיחה עם שני ממליצים או יותר מאפשרת למגייסים ולמגייסות לאמת את מה שנאמר ולא להסתמך רק על מקור אחד שעלול להיות מוטה מסיבות כאלו ואחרות.
- האם כדאי לבחור ממליץ ממקום העבודה האחרון? ממש כמו אקס, למעסיקים שהפרידה מהם טרייה יחסית יכולים להיות מטענים ולכן מומלץ שלא לבחור אותם כממליצים. אם אין לכם ברירה – עברו שני סעיפים קדימה.
- האם כדאי לבחור כממליץ מנהל או מנהלת שפיטרו אתכם? עדיף שלא, כי כנראה חוות הדעת שלהם לגביכם הייתה פחות טובה. אם שוב אין לכם ברירה – עברו לסעיף הבא.
- מה אם הממליצים היחידים שיש לכם הם ממש לא אידיאליים? אם הממליצים היחידים שיש לכם הם מעסיק שפיטר אתכם או מעסיק אחרון ואתם חוששים ממה שהם יגידו, אפשר ואף מומלץ להכין מראש את המגייסים והמגייסות: לספר להם את הצד שלכם בסיפור בקצרה, להגיד, למשל, שהיו ביניכם אי הסכמות שהובילו לפיטורים אבל אתם סומכים על חוות דעתו הכנה. גם אם מדובר במעסיק שאין לו מטענים כלפיכם, נסו לחשוב איך הוא יישמע בשיחה עם צוות הגיוס ולהבין אם האופי שלו עצמו הוא גם משהו שדורש הכנה. יכול להיות, למשל, שהמעסיק הקודם שלכם הוא אדם מאוד לקוני. מגייס שישוחח איתו מבלי לדעת שזה האופי שלו עלול להסיק שהוא לא ממש מחבב אתכם. אם תאמרו למגייס מראש שהוא אמנם קצת לקוני אבל מאוד ענייני ומקצועי, תנטרלו את הפרשנויות של המגייס ותאפשרו לו פשוט לשמוע את הדברים כפי שהם.
האם צריך להודיע לממליצים שרשמתם אותם כממליצים? בהחלט, ואף להכין אותם לשיחה שתגיע מהמגייסים – לספר לאיזו חברה התראיינתם, מהן דרישות התפקיד ועל מה המגייסים שמו דגש בראיון. תנו לממליצים שלכם תחושה שאתם סומכים על ההמלצה שלהם, זה כשלעצמו יגרום להם לשים מטענים מסוימים, אם ישנם, בצד. וכדי שתרגישו בנוח לעשות את השיחה הזאת, כדאי לשמור על קשר עם מעסיקים קודמים, אפילו אם זה רק קשר של לייקים ותגובות ברשתות – העיקר שתישארו בתודעה שלהם. - האם כדאי לבחור ממליצים ממקום העבודה הנוכחי? בדרך כלל לא. קחו בחשבון שלמרות ששלב הממליצים מגיע בסוף התהליך, המשרה לא מובטחת לכם. אם עוד לא קיבלתם חוזה/ הגשתם מכתב התפטרות, פנייה לממליצים ממקום העבודה הנוכחי שלכם תחשוף את זה שאתם מתראיינים, ואם בסופו של דבר לא תקבלו את המשרה - תישארו קירחים מכאן ומכאן (וזה בנוסף למטענים הטריים, שעליהם כבר דיברנו בסעיפים קודמים).
גם ממליץ שבא בטוב עלול להכשיל
אז בחרתם ממליצים בקפידה, הכנתם אותם ואת המגייסים ואתם בטוחים שהכוונה של כולם טהורה, אבל בסופו של דבר מה שקורה בשיחה עצמה הוא בין הצד הממליץ לצד המגייס בלבד. ברוב המקרים, מדובר בשיחה של חצי שעה, שבה הצד המגייס מנסה להבין כמה שיותר עליכם.
זה יתחיל משיחה על הפרטים הטכניים שעלו בראיון. למגייסים ברור שכולנו עלולים לייפות קצת את המציאות, ולכן הם יבררו עם הממליצים מה היה הטייטל שלכם בתפקיד, האחריות שקיבלתם במסגרתו, משך העבודה ועוד. לאחר מכן השיחה תתמקד בידע שלכם, בניסיון ובתחומי ההתמחות, אבל רוב השיחה תעסוק בתכונות אישיות שלכם ותנסה לברר את האופי שלכם כעובדים – חיוביים, יודעים לעבוד בצוות, מסוגלים לקבל מרות וכן הלאה.
חשוב לדעת שמגייסים טובים יידעו לגלות את נקודות התורפה שלכם גם מול ממליצים שרק רוצים לפרגן ולעזור לכם. בדרך כלל עושים את זה עם כל מיני שאלות מתוחכמות כמו "האם היית מעסיק אותו שוב?" (מספיק למגייסים לשמוע רגע של היסוס), "איזה ציון היית נותנת לה בין 1 ל-10? מה חסר לה בשביל להגיע ל-10?" (כי תמיד יתנו פחות) או "תן לי שני טיפים שיסייעו לי לשלב אותו מהר יותר בתפקיד" (הממליץ ינסה לעזור אבל יחשוף את החולשות שלכם).
עם זאת, לא כל חולשה שנחשפת בשיחה היא דיל ברייקר. לכל מגייס ומגייסת, לכל מקום עבודה ולכל משרה יש תכונות שהן בגדר חובה, כאלה שאי אפשר איתן וכאלה שאי אפשר בלעדיהן. מה שחשוב זה קודם כל שהותרתם חותם, גם אם לא הייתם מושלמים, ושהתנהגתם במקצועיות – סיימתם את ההתקשרות עם מקום העבודה בצורה יפה, השלמתם את חובותיכם למקום. כל המגייסים יודעים שאף מועמד לא מושלם, אבל אם התנהלתם בצורה מקצועית ועזבתם בצורה יפה, אין שום סיבה שלא תקבלו המלצות טובות.
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח