הטובות להייטק או להייטקיסטים?
ב 1960 נולדה הסיסמה: "הטובים לטיס" במטרה לעודד התנדבות לקורס טיס. ואם כבר, אז כבר - לאחריה התפרסם גם שיר ידוע שהשלים אותה: "אם הטובים לטיס, אז הטובות לטייסים". מיותר לציין שסיסמה כזו לא הייתה עוברת היום בשתיקה, לא רק בכל הקשור לצבא, אלא בכלל; וטוב שכך.
אבל אם נעבור לנושא שוק העבודה, ולשוק ההייטק בפרט, נגלה שגם היום - למעלה מ- 50 שנים מאוחר יותר - קצר מדי המרחק בין המסר של אותה הסיסמה לבין ההתפלגות המגדרית בקרב העובדים בחברות ההייטק.
גיוון תעסוקתי? בוודאי. אבל העסקת אימהות? לא בטוח
למרות שהרבה חברות הייטק חורטות על דגלן את המושג Diversity - גיוון תעסוקתי (גיוון בשנות הניסיון, ההשכלה, המיקום הגיאוגרפי של העובדים, גילם ומינם, אשר מאפשר נקודות מבט שונות ותובנות שונות של העובדים בעבודה), הרי עד לכתיבת שורות אלה נשים עדיין מהוות אחוז זעום בקרב העובדים בענף הזה.
על פי נתוני העסקת נשים בתפקידי פיתוח בסטרטאפים בשנים 2015-2016 - נשים מהוות רק 15% מכלל תפקידי הפיתוח והבדיקות (נתוני חברת Gotfriends - השמה לסטרטאפים).
אז למה זה נראה ככה? כנראה שלא מרוע לב או מאפליה בכוונה תחילה. ממש לא...!
זה הרי מתחיל שנים קודם לכן בילדות ובשנות בית הספר התיכון - כבר אז, פחות נשים בוחרות במגמות הריאליות (למה? זה כבר דיון ארוך יותר...)- ואם כך זה מתחיל, אז זה לא יפתיע אף אחד שככה זה גם ממשיך בבחירת מסלול לימודים באקדמיה.
משרות הייטק מבוקשות:
- משרת דירקטור/ית בחברה בהרצליה
- לסטארטאפ בעולמות הAD Tech דרוש/ה VP R&D
- מהנדס/ת אוטומציה ב-#C
- RT Embedded ראש/ת צוות
- ראש/ת צוות Backend לסטארט-אפ המפתח מוצר SaaS בתחום הCuber Security
- מהנדס/ת אוטומציה לחברת סטארטאפ בעולם הבינה המלאכותית
- Senior C++ Engineer
- Embedded Software Engineer
- C++ לצוות ה-RTB של סטארטאפ מצליח
- הזדמנות למפתח/ת Fullstack Junior להצטרף לסטארטאפ!
תפקידים רלוונטים:
מצד שני, יש גם נשים שבכל זאת בוחרות בתחומי המדעים וכן מצליחות להתברג בעבודה בהייטק בתפקידי ליבה. העניין הוא שבמהלך הקריירה שלהן הן יחושו היטב את המגדר שלהן - בעיקר לאחר הלידה הראשונה, אבל לא רק.
שהרי כל אישה צעירה היא אימא בפוטנציה. "פצצה מתקתקת" שעלולה בכל יום להתפוצץ ומה אז? מה יהיה עם שעות העבודה הארוכות שהתפקיד דורש? עם הנסיעות לחו"ל? ועם ההקפצות מדי פעם אפילו בסופי השבוע? כך גיוסה של אישה לעבודה נתפס כגיוס בעל מקדם סיכון גבוה, כזה שיש לו סיכוי גבוה להיכשל. ובהייטק אף אחד לא אוהב להיכשל. ממש לא!
המלך הוא עירום
אספר לכם מניסיוני האישי, כמנהלת צוות שמורכב ברובו מנשים כבר שנים רבות: נשים הן כוח עבודה מעולה. נקודה. מבלי להכליל - עבדתי ואני עדיין עובדת עם נשים משכמן ומעלה. נשים שהן יצירתיות, אמפתיות, כאלה שיודעות להקשיב, עובדות אחראיות ומסורות לעבודתן, תקתקניות שלעולם לא ישאירו קצה פרום בגלל שהילד חולה או שזה הזמן להוציא אותו מהגן. כן, אם צריך הן משלימות שעות והן נשות-מקצוע מצוינות - ללא קשר לכמות השעות שהן עובדות.
לצערי, כמי שמנהלת חברת השמה להייטק, ומתוקף תפקידי מצויה בדיוק בצומת שבין חברות הייטק וחברות סטארט אפ המשוועות לעובדים מקצועיים ומנוסים לבין מועמדות לעבודה שהן נשים - אני עדה כל הזמן להסרת המועמדות שלהן מתפקידים טובים. ולמה? בגלל חוסר הנכונות של המעסיקים להתגמש ולבוא לקראתן, ובגלל חשש שלהן להגיע למקום חדש שלא יאפשר להן למלא את חובותיהן בבית. כמה פשוט, ככה לא לעניין!
אז מה התירוץ של מנהלי הפיתוח בסטארטאפים לא לגייס נשים? שעות העבודה הארוכות, למשל. גם גברים נדרשים לשעות עבודה ארוכות, זו הרי המהות של סטארטאפים בתחילת דרכם. מנשים מצפים גם לתפעל את הבית, להביא ילדים ולגדל אותם. לא פעם ולא פעמיים אני נתקלת בנשים קרייריסטיות המספרות לי כיצד הסובבים אותן שואלים אותן אם לא הגיע הזמן להביא ילד או ילד שני, או אם הן לא ממהרת לחזור הביתה כי כבר מאוחר ובטח הילדים לבד, או מי מכין ארוחת ערב אם בן הזוג בעבודה.
פער נוסף שגורם לגיוס גברים צעירים היא שיטת החבר מביא חבר, והמועדון ה(עדיין) גברי ברובו של יחידות עלית בצבא, שמייצר את התשתית ההייטקיסטית בישראל.
אז איך כל זה ישתנה?
הכתובת כתובה על הקיר, צריך רק להדגיש אותה.
יותר נשים? הרווח כולו שלכן ושלכם
דווקא בעולם הסטארט-אפים יש מקום, בוודאי, לבחינה של אקסיומות ולערעור על סדרים ישנים ויש גם סיבות מצוינות להתאמץ ולשנות. בחברות בהן מועסק אחוז גבוה של נשים נשמעות דעות שונות ומאתגרות, הדיונים פוריים יותר והיצירתיות גבוהה יותר.
על פי נתונים שפורסמו על ידי חברת המחקר מקינזי בינואר האחרון, חברות בהן יש מגוון מגדרי יצליחו כלכלית ב-15% יותר מממוצע הסקטור אליו הן שייכות. זה אינטרס של המערכת כולה!
זה ייקח זמן, ברור... אבל מספר דברים צריכים לקרות, וכמו תמיד השינוי מתחיל מבפנים. איפה? בכל רובדי הארגון, אבל גם ואפילו בעיקר בתוך מחלקות הגיוס, בפוזיציות המאוישות ברוב החברות (באופן פרדוקסלי) דווקא על ידי נשים: אז למה, אם אנחנו הראשונות בשרשרת האספקה של העובדים לארגון, שלא נתחיל לגייס יותר גברים לתפקידים "נשיים"?
ולמה שלא נפעל למען גמישות רבה יותר בארגון שלנו בנוגע לשעות עבודה או לעבודה מהבית? שהרי כולנו יודעים את זה, אז בואו ונודה באמת - אין שום קשר בין כמות שעות העבודה לבין התפוקה והיכולת להשיג יעדים. ולמה שלא נארגן כנסים מקצועיים לנשים? ולמה שלא נצהיר באופן ברור שבראש סדר העדיפויות בארגון נמצא השוויון התעסוקתי - כזה שהוא אמיתי, לא רק סיסמה נחמדה שנשמעת טוב?
ולמה שלא נציע הטבות מיוחדות לנשים בחופשת לידה? ראו איזה מהלך מדהים עשו באינטל, כשהאריכו את חופשת הלידה בתשלום. צעד חכם מאוד מבחינתם, הממצב אותם כמקום המעודד תעסוקה שוויונית וגמישה.
ואולי אפילו נדגיש במודעת הדרושים הבאה שלנו, שהמשרה מתאימה בהחלט גם לאימהות?
מכירות (וגם מכירים) את המושג Girl Power? אז, נראה לי שהגיע הזמן ליישם אותו גם בשוק ההייטק הישראלי. אם יש אישה וגבר עם קורות חיים דומים, הזמינו קודם את האישה. מפרסמים מודעה? אל תרשמו מיועד לאוהבי XBOX.
לפעמים העלאת הנושא לסדר העדיפויות עושה הבדל. במקרה שלנו: תוך שלושה חודשים, מאז שהתחלתי להעמיק בנושא שילוב נשים בתפקידי פיתוח ולהבין את הפוטנציאל הגלום בכוח הנשי, הצלחנו להעלות את כמות השמות הנשים מ-15% ל-22% במגוון סטארטאפים.
יש לא מעט חברות שבקול רם יכריזו על כך שהיו רוצות לראות יותר נשים בקרב עובדי החברה; כמה מהן מקיימות ומיישמות את האמירה הזו בפועל? לא הרבה לצערי. בשוק ההייטק, בו יש מחסור תמידי בטאלנטים מוכשרים, אני שמחה לראות ולהיות שותפה ליותר ויותר סטארטאפים אשר מנסים לאמץ קצת גישה אחרת, ולייצר פנייה חמה דווקא לנשים, תוך הבנת הפוטנציאל והמסר השוויוני שהחברה רוצה להעביר לכלל עובדיה.
מזמינה אתכם להצטרף למהפכה.
שירי
נכתב על ידי שירי וקס – מנכ"לית חברת Gotfriends
שירי בעלת ניסיון של מעל עשור בתחום הגיוס הטכנולוגי. מסייעת בהצלחה למאות סטארטאפים המחפשים לגייס את הטאלנטים המוכשרים בשוק וכמו כן מלווה מאות מועמדים מוכשרים המחפשים את התפקיד הבא בקריירה.
כחלק מהאג'נדה שלה, שמה לה למטרה את נושא קידום נשים בהייטק מתוך אמונה בפוטנציאל האדיר הקיים בהעסקת נשים תוכניתיות ותרומתן להצלחת החברה.
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח