שותפים להצלחה

הרובוטים מגיעים להייטק: 6 תפקידים שצריכים לחשב מסלול מחדש

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

בכל יום צצה עוד כתבה כלשהי המבשרת על הרובוטים שודדי העבודה המתקרבים אלינו בצעדי ענק. אתם יודעים, רובוטים שיחליפו בני אדם ויהפכו רבים מאיתנו לחסרי ערך עבור שוק העבודה. למעשה, המומחים טוענים כי 47% מהמקצועות הקיימים כיום ייעלמו משוק העבודה תוך 20 שנים. זאת ועוד, אם אתם מרוויחים היום פחות מ-20$ לשעה (משמע בתפקידים שאינם דורשים השכלה גבוהה או התמחות מקצועית בדרגה גבוהה), אתם עלולים לאבד את מקום עבודתכם בשנים הקרובות לרובוט. במילים אחרות, 6 מתוך 10 אנשים בגילאי 15 עד 35 יהיו מובטלים בעתיד הלא רחוק בכלל.

ואכן, הדבר הראשון שצץ בראש הוא כששומעים בשורות איוב כאלה הוא "לי זה לא יקרה". רובנו מאמינים שהרובוטים ייקחו את העבודה רק לעובדי ה"צווארון כחול"- אלה שמבצעים תפקידים מסורתיים יותר, כמו למשל עובדי פס יצור כלשהו של מפעל, תפקידים שניתן למצוא להם תחליף אוטומטי בקלות. אבל, ההנחיה הזו שגויה. כיום קיים מנעד רחב מאוד של תפקידים גם בענף ההייטק ובגלל זה אף עובד לא באמת יכול להיות בטוח לחלוטין בנוגע להמשך מידת נחיצותו בשוק העבודה. לא בטווח הקצר וגם בטח שלא בארוך.

למעשה, ישנם מספר מקצועות בהייטק שכבר עכשיו מצויים על הכוונת. בחלקם ניתן למצוא כבר היום רובוטים שמבצעים את העבודה ואם לא רובוט אז תהליכי אוטומציה שחוסכים גם זמן, גם כסף וגם תקני כוח אדם. אז מה אתכם? האם גם אתם עומדים לאבד את העבודה שלכם לרובוט ולאוטומטיזציה? יצאנו לבדוק.

תמיכה טכנית ואנשי שירות:
אנחנו מתכוונים אליכם... כל אנשי ה Customer Care וה Support. זוכרים שבעבר השיחות הנכנסות והמיילים מלקוחות הגיעו אך ורק אליכם, אז זהו שבטח שמתם לב שאינטראקציות רבות עם לקוחות עוברות לאט אבל בטוח לצ'אטים און ליין עם נציגים וירטואליים או בשמם המדוייק- Chatbots (רובוטי צ'אט שהינם בעלי בינה מלאכותית ומסוגלים ללמד את עצמם הלאה על סמך כלל השאלות שנשאלות). זהו אחד המקצועות המועדים לצמצום מקומות עבודה כבר בטווח הזמן הקרוב ועל כן אין מנוס- שמרו את היד על הדופק ועקבו אחר רמות הביקוש.

משרות הייטק מבוקשות:
תפקידים רלוונטים

פיתוח קוד בסיסי:
מחקרים טוענים שהסיכוי של איש פיתוח לאבד את תפקידו לטובת רובוט הוא 48%. האם זה צריך להטריד אתכם או שלא? והאם זה בכלל נכון או שלא? כנראה שרק ימים יגידו. מצד שני בכל מקרה עדיף שלא לשקוע בשאננות יתירה. ולמה? קודם כל, כבר כיום קיימות מערכות AI של כתיבת קוד כמו למשל DeepCoder של מייקרוסופט וזו בוודאי איננה היחידה. ושנית, בעוד שבעבר מהנדס תוכנה היה כותב את כל הקוד מאפס, כיום כבר קיימות ספריות ענקיות של קטעי קוד מוכנים ונגישים באופן ציבורי לכל דורש. מפתחים יכולים להשתמש בהם ולכתוב קוד שמתבסס עליהם.

במילים אחרות, בעוד שאמנם לא מדובר פה ברובוט שמחליף מתכנתים, ככל שעובר הזמן מפותחים יותר ויותר קטעי קוד, wizards שיודעים לייצר תוצרי פיתוח שונים וגם ספריות וטמפלטים מוכנים ופלטפורמות פיתוח. כל אלה מייעלים ומקצרים משמעותית את תהליכי הפיתוח וגם ממשיכים כל הזמן להתייעל ולהשתכלל. התוצאה הבלתי נמנעת: חיסכון עצום בזמן וגם עם הזמן... בכוח אדם.

אנשי בדיקות:
זה ממש לא חדש, רק מגמה שהולכת ומתחזקת: חלוקת התפקידים המסורתית בין צוותי הפיתוח הכותבים את הקוד לבין אנשי הבדיקות שעוברים על הקוד ומתקנים באגים משתנה כל הזמן לטובת הבדיקות האוטומטיות. כלי בדיקה אוטומטיים חוסכים המון זמן  לחברה ועל הדרך גם כוח אדם, אבל האם רובוטים עומדים לקחת לאנשי ה QA את כל העבודה?

כבר היום ניתן לראות שבנישת ה  Black Box Testing יש כלים אוטומטים חזקים שיודעים לחסוך המון שעות של בודקים והמגמה הזו תמשיך ותתחזק. מומחים טוענים עם הזמן 80% מהבדיקות יתבצעו באופן אוטומטי לחלוטין, ואחריות אנשי הבדיקות תצטמצם רק לתכנון, אפיון ופיתוח של כלי הבדיקות.

מכירות טלפוניות:
לפי מחקר משולב של חברת דלוייט עם אוני' אוקספורד חברות רבות כבר החליפו את נציגי המכירות והטלמרקטינג שלהם ברובוטי Voicebots. מערכות האוטומטיות שיודעות לייצר פניית מכירה אישית וגם לתת תשובות ללקוחות הפוטנציאלים בהתאם למגוון תסריטי שיחה אופציונאליים עם הלקוח. אגב, גם אם הלקוח לא ענה, המערכות הללו יודעות לעשות פולואפ חכם ולשלוח פניה חוזרת בתזמונים הנכונים.

חוקרים, אנליסטים, מידעני מערכות מידע:
אם עיקר תפקידכם הוא לבצע בקרות, לבנות דוחו"ת אקסל ולהעביר נתונים ממקום למקום, דעו שלא ירחק היום ורובוט או מערכת BI חכמה יחטפו לכם את התפקיד מתחת לאף. אגב, כבר היום בתחום המשפטים (תחום לא הייטקי בכלל) עושים שימוש ברובוטים שתפקידם לנבור במיליוני מסמכים ולמצוא אינפורמציה רלוונטית. כך גם בכל הקשור לאנליסטים שיווקיים ופיננסיים- כולם יוחלפו במערכות BI המסוגלות לנתח נתונים מתוך אינספור מאגרי מידע ענקיים בזריזות, בדיוק וביעילות.

אונליין מרקטינג:
היינו מצפים שבמקצועות "רכים" יותר כמו שיווק למשל, הדורשים נגיעה פסיכולוגית והבנת נפש האדם יידרש לביצוע העבודה בן אנוש בכדי לנסח מסר שיווקי שיגרום ללקוח פוטנציאלי לקנות מוצר או לפחות לפתוח אימייל? האומנם? כנראה שלא... כבר כיום משתמשים ברובוטים לינגוויסטיים שיודעים לנתח שפה ואת הווריאציות השונות של ניסוחים כמו גם את השפעתם על הרגש ועל פוטנציאל הקניה בקרב הלקוחות הפוטנציאלים. זאת ועוד, מערכות השיווק האוטומטיות יודעות להתאים את הפרסומת הרלבנטית ללקוח הרלוונטי בהתאם להעדפות ולהרגלי הקניה שלו ואפילו לשלוח מגוון מסרים שונים וחכמים ותגובות אישיות.

לסיום, 2 מסקנות שכדאי להפיק כבר עכשיו:
הראשונה, שכדאי להתחיל לדאוג בכל פעם שאתם רואים עוד משרה חדשה שדורשת ניסיון בתחום ה- Machine Learning.

השנייה, שגם אם אתם עובדים במה שנתפס בעיניכם כמקצוע בטוח ומבוקש בענף ההייטק, אסור לכם לעצום עיניים לנוח על זרי הדפנה. משמע- חשוב מאוד להיות בעניינים ועם האצבע על הדופק-להיות ערים למתרחש, לשים לב לשינויים שקורים בתוך מקום העבודה שלכם וגם מחוץ לו בשוק העבודה באר. ובחו"ל ולעולם לא להפסיק ללמוד דברים חדשים. ככל שתהיו מעודכנים יותר במה שקורה, כך תוכלו לנתב את דרככם בחוכמה. 

מידע נוסף:

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים