חולמים להקים סטארטאפ? 11 דברים שכדאי לדעת לפני שמתחילים
זה הזמן להודות בזה: הסיכוי שאתם עוסקים בתפקיד טכנולוגי כלשהו ולא חלמתם אף פעם על הקמת סטארט אפ משלכם, שואף לאפס. מי לא חלם חלום רטוב על אקזיט נחמד? מי לא פנטז על כותרת ראשית בכלכליסט או בדה מרקר? ומי (וזה מיועד לצנועים שבחבורה) לא דמיין לעצמו לפחות פעם אחת, איך זה ירגיש לעבוד בשביל עצמו מבלי להיות תלוי במעסיק כזה או אחר?
אם תהיו כנים עם עצמכם, במדינה שבה נפתחים לפחות 3 סטארטאפים ביום, בטוח שהמחשבה לפתוח אחד משלכם חולפת בראשכם אפילו ברגע זה, שלא לדבר על כך שאם כבר אתם כאלה כישרוניים, למה שלא תנצלו את זה לטובת עצמכם?
אבל האם זה הצעד הנכון עבורכם? לפני שאתם רצים להגיש את מכתב ההתפטרות מהמשרה הנוכחית (והנוחה למדי), הנה 11 דברים שחשוב לדעת רגע לפני שדוהרים בריצה אל האקזיט המיוחל.
1. הדשא של השכן תמיד ירוק יותר
כשאתם עובדים בתאגיד גדול, בכל שני וחמישי תשמעו על שלושה ילדים בני 24 שעשו אקזיט של מיליונים, אבל כשאתם מקימים סטארט אפ ועובדים שעות ברצף לבד מול מסך המחשב - רק אתם ומשולש פיצה, כנראה שתמצאו את עצמכם מקנאים דווקא באלה שעובדים במשרות מסודרות, בשעות מסודרות ושמרוויחים 35K בחודש. שלא לדבר על ארוחות הצהריים והרמות הכוסית ו-10 סוגי הקורנפלקס במטבחון, שפעם היו ברורים לכם מאליהם והיום הם רק זיכרון רחוק. ככה זה, תמיד תחלמו על מה שאין לכם.
2. אל תעזבו את המשרה הקבועה שלכם מוקדם מדי
לפעמים זה כבר ממש בוער בכם לקום וללכת ולהתרכז ב- 100% ברעיון שלכם, אבל זה לא תמיד כדאי. עדיף קודם לבנות את התשתית הנכונה במקביל לעבודה המסודרת, ורק אז - כשהיא מוכנה - לעוף מהקן ולהקים אחד משלכם.
משרות הייטק מבוקשות:
- Python עבור סטארטאפ
- Backend Python Engineer
- סטארטאפ חדש בתחום אבטחת המידע Reverse Engineering
- Backend Developer לסטארטאפ חדש בתחום אבטחת המידע
- מפתח/ת BI לחברה בתחום הפורנזיקה הדיגיטלית
- Android Developer בחברת סטארטאפ בעולם הראיה הממוחשבת
- Senior Backend Developer למעבדת חדשנות
- Security Researcher Reverse Engineer
- BI Developer לחברת סטארטאפ יציבה ומבוססת
- Senior Android Developer לעולם הבינה המלאכותית
תפקידים רלוונטים:
3. עשו רק משהו שאתם אוהבים אבל גם טובים בו
אל תתחילו משהו שבעוד 3 שנים כבר לא תוכלו לסבול אותו, ומצד שני אל תיכנסו למשהו שאתם לא מספיק מתמצאים בו. רוצים להצליח? השתמשו בטיפ של וורן באפט: Stick to what you know.
4. אל תקשיבו לסטטיסטיקות
כן, נכון... רוב הסטארטאפים נכשלים ונסגרים... אבל זה לא תירוץ לא לנסות או להרים ידיים מוקדם מדי. אגב, הסיבה לכישלון היא בדרך כלל בדיוק זאת: חוסר התמדה והרמת ידיים מוקדם מידי (וגם ניהול לא נכון של הכסף, כמובן).
5. בחרו את השותפים שלכם בחכמה
זה ממש לא הזמן לזרום עם החבר'ה ולצרף שותפים מתוך נוחות. בחרו לשתף פעולה עם אלה שהופכים אתכם לחזקים יותר. השותף הלא נכון ישגע אתכם, יגרום לכם לשנוא את העבודה וייצור יותר בעיות מאשר יפתור.
6. הסכם מייסדים
ואם כבר שותפים, אז... בדיוק כמו בנישואים - גם כשהכול מוצי-פוצי והעתיד נראה ורוד, חשוב לוודא שכולם יודעים בדיוק מה מגיע להם, ולמה לצפות במקרה של הצלחה וגם, למרבה הצער, במקרה של פירוק. אז... כמה אחוזים כל שותף מקבל? מהי חלוקת התפקידים בין השותפים? מה קורה אם אחד מהם מעוניין לפרוש? מה קורה כשלא מסתדרים? חשוב לעגן את כל ההחלטות בהסכם משפטי מסודר.
7. כסף מסובב את העולם
זהו כנראה אחד הטיפים החשובים ביותר: מי אמור לממן את כל העסק הזה? ברור שכדי שהרעיון יקרום עור וגידים, תצטרכו להשקיע זמן, אנרגיה ועבודה קשה. אולי גם תצטרכו לגייס עובדים ולשלם משכורות. מהיכן יגיע הכסף? האם תיקחו הלוואה? האם חברים או משפחה ירצו להשקיע כספים? אולי תצטרכו לחפש משקיע או קרן הון סיכון?
כדי לגרום לאנשים להשקיע ברעיון שלכם תצטרכו לשכנע אותם, ולצורך כך עליכם לבצע ניתוח שוק מעמיק, לאפיין היטב את המוצר, להכיר את המתחרים, לבנות אסטרטגיה מסודרת, לאסוף נתונים, להכין מצגת מרשימה ולא לשכוח עוד דבר חשוב אחד: בידול! מה מבדל את הרעיון שלכם ממה שכבר קיים בשוק?
8. משקיעים אוהבים להגיד "לא"
טוב, זה לא יפתיע אתכם אם משקיע אחר משקיע יענה לכם בשלילה, אבל אם אתם רוצים לקבל אי פעם תשובה חיובית, בפעם הבאה שתקבלו עוד "לא" שאלו את השאלה הבאה: "מה יכולתי לעשות אחרת כדי לשפר את הדרך שבה אני מציג את המוצר?". הנה לכם דרך בדוקה לקבל פידבק. ופידבקים זה משהו שאתם צריכים, והרבה!
9. גייסתם השקעה גדולה? זה לא אומר שגם המשכורת שלכם צריכה להתנפח
זה נחמד לגייס עשרות מיליוני דולרים - זו תחושה מדהימה בהחלט, אבל הכסף הזה מיועד להרבה דברים אחרים, מעבר למשכורת האישית שלכם. ככל שתמשכו משכורת גבוהה יותר, כך תצטרכו לצאת לסבב נוסף של גיוסים - מוקדם יותר.
10. העובדים הטובים ביותר שתגייסו הם לא בהכרח המנוסים ביותר
ברור שקל יותר לבחור במועמד המנוסה, אבל קחו בחשבון שלסטארט אפ בשלביו הראשונים לפעמים מתאימים יותר עובדים "רעבים", כאלה שיילחמו יותר להצליח. הסוד הוא בבניית צוות של עובדים בעלי אותם הערכים, החזון, התשוקה והמוטיבציה. אבל, לא כאלה שהם בהכרח קופי שלכם. הנטייה הטבעית בגיוס עובדים היא החיפוש אחר אלה שדומים לכם - אלה שמגיעים מרקע דומה, בעלי אותה ההשכלה והכישורים. אבל דווקא הגיוון בהון האנושי מוביל לבניית צוות סינרגי וורסטילי, כזה שעולים בו מגוון של דעות ורעיונות.
11. אבל כל זה לא בשבילכם, אם אתם חוששים שאתם:
צעירים מדי, לא מנוסים מספיק, אם אתם לא משוכנעים בעצמכם, אם אתם לא בטוחים שהרעיון גאוני, אם אין לכם תמיכה מהמשפחה, אם אתם חוששים מהמחויבות, אם אתם טיפוסים שזקוקים למסגרת מסודרת ומובנית, אם אתם לא יודעים להתמודד עם חוסר וודאות ו...אם ההורים שלכם עדיין חולמים שהבן שלהם (או הבת, כמובן) יהיה רופא. או עורך דין...
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח