להתברג בהצלחה לתוך שוק העבודה - טיפים לבוגרי האקדמיה
בדיוק לפני שנה הייתי במצב הזה. בעלת תואר - וללא ניסיון. שמחה ומלאת אופטימיות סיימתי את המבחנים וניגשתי למלאכה – לדוג בחכתי משרה.

עדיין אופטימית, ערכתי חיפושים באתרי הדרושים וחשכו עיניי - פה דרוש ניסיון, פה הצטיינות, שם דרישות כמעט בלתי אפשריות או משרות חלקיות. שלחתי את קורות חיי כמו היו מכתב שרשרת, וכלום.
כשכבר קיבלתי טלפון ועניתי בהתרגשות, הציעו לי להיות נציגת שירות ומכירות של מזגנים. בשביל זה למדתי שלוש שנים? אט אט התחלפה השמחה בדאגה. האין בכל רחבי המדינה משרה מתאימה?
למדתם בממוצע בין שלוש לחמש שנים, החכמתם, חרשתם, צחקתם, בכיתם, התחברתם, נבחנתם ואולי גם קצת נכשלתם. עכשיו התעודה כבר ביד, אבל מה עושים? איך מתחילים?
הבוגר המנסה לחדור לשוק העבודה צריך לנקוט מספר צעדים.
שפצ"ור קורות החיים
כתיבת קורות חיים נכונים – הדגישו את ההשכלה שרכשתם. ציינו את המוסד בו למדתם, את התואר אותו למדתם ואת ההתמחות. אם מדובר בתארי הנדסה, אל תשכחו לציין את פרויקט הגמר שלכם ולפרט עליו בקצרה מבחינה טכנולוגית. אל תשכחו לציין האם סיימתם את התואר בהצטיינות או בממוצע טוב במיוחד. זה לא נקרא להשוויץ, זה נקרא להבליט את החיובי.
ניסיון קודם – אם עבדתם במהלך התואר או לפניו בעבודה היכולה לתרום לתהליך קבלתכם לעבודה - ציינו זאת. אם למדתם הנדסת תוכנה ופעם עבדתם ב-QA, כדאי לציין זאת אפילו אם אינכם מעוניינים כרגע בתחום הבדיקות. ניסיון מעשיר את קורות החיים ונראה טוב יותר בעיניי מעסיק פוטנציאלי.
משרות הייטק מבוקשות:
- חברת סטארטאפ מגייסת בוגרי/בוגרות מדעי המחשב לתפקיד ראשון
- משרת פיתוח NodeJS לבוגר/ת תואר!
- Android לאחת מחברות ה-web המובילות כיום בתעשיה
- Automation Engineer לחברת סטארטאפ בתחום הסייבר
- תוכניתן/ית Android
- בוגר/ת מצטיינ/ת לפיתוח ++C/C
- בוגר/ת תואר ראשון למעבדת חדשנות
- Automation Engineer
- QA Mobile לסטארטאפ חם!
- FullStack Developer - יתרון משמעותי ליוצאי 8200/ממר"ם
תפקידים רלוונטים:
ניסיון לא רלוונטי - בניגוד לאמור בפסקה הקודמת - הצניעו ניסיון לא רלוונטי. אם באמתחתכם תואר בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, לא מעניין אם הייתם פעם מאבטחים בקניון השכונתי. על מנת להימנע מקפיצות בקורות החיים אפשר לתת שם כללי לתקופה כגון "עבודות סטודנטיאליות".
חיפושים, חיפושים, חיפושים (ולא רק בגוגל)
גיליון ציונים – כאשר אתם שולחים את קורות החיים, אל תשכחו לצרף את גיליון הציונים. מסמך זה מקל על תהליך הסינון והתאמתכם למשרות לפי דרישות המעסיקים.
יריד תעסוקה - כמעט כל מוסד אקדמי מארגן יריד תעסוקתי. בררו מתי יריד כזה מתקיים והגיעו אליו מוכנים, ייצוגיים, עם עותקים של קורות חיים מודפסים. אחרי הכול, חברות שמחפשות עובדים מגיעות עד אליכם - נצלו זאת.
פנייה יזומה - הפעילו קשרים ועוד קשרים ואז עוד קשרים. כל קשר אפשרי (כולל השכן המהנדס של סבתא). אל תתביישו לפנות לחברים ולמכרים ולבקש את עזרתם, לא חשוב כמה "לא קרובים" הם, בעיקר אם הם עוסקים בתחום. אין כמו המלצה מאדם "מתוך הארגון" כדי לפתוח לכם דלתות. כך גם תוכלו לשמוע על משרות "שאינן בשוק" ולכן יש עליהן פחות קופצים.
רשתות חברתיות - פרסמו ברשתות החברתיות בהן אתם חברים (אם אתם לא - זה הזמן להצטרף לעולם הנאור) שאתם מחפשים עבודה.
ראיונות או לא להיות
הכנה לראיון - לפני הגעה לראיון, עשו מחקר על החברה אליה אתם מנסים להתקבל. חפשו באינטרנט, שאלו מכרים. כך תדעו לאן אתם עומדים להיכנס, תוכלו להכין את עצמכם מראש ולהדגיש בפני המראיין את יתרונותיכם הרלוונטיים לחברה.
ברוב מקומות העבודה כיום כבר מצופה מהמועמד לדעת בדיוק להיכן הוא מגיע, ולכן מומלץ להפגין שליטה ב"חומר הנלמד". גם היכרות עם התרבות הארגונית ואופיו (עבודה פרויקטלית? אופי לא-פורמלי? עבודת צוות? מבנה היררכי? מטריציוני?) לא תזיק.
שיעורי בית - לאחר שבלשתם וחקרתם אודות החברה, כדאי לעשות חזרה על החומר בו החברה מתמחה. חברות הייטק בישראל ובעולם בימים אלו, לא מסתפקות היום בראיונות אישיים, ודורשות מהמועמדים לעבור מבחנים מקצועיים. אם אתם מתראיינים עבור תפקיד מתכנת ++C, כדאי לעשות רענון של השפה.
לא לוותר על ראיונות - אל תוותרו בקלות על ריאיונות עבודה. אם זימנו אתכם - כדאי לכם לגשת. גם אם החברה לא בדיוק מה שרציתם וגם אם התפקיד לא בדיוק מה שחלמתם, המעסיק כנראה חשב שאתם מתאימים למשרה ומי יודע - אולי תתרשמו לטובה.
וכן - לא מזיק "להשתפשף" בראיונות ולהתמקצע ב"מיומנות ההתראיינות". עם הזמן תדעו מה מותר ומה אסור להגיד, מה מצופה מכם ואיך לעבור מבחנים בהצלחה.
הדגשת יתרונות - במהלך הראיון אל תשכחו להדגיש את היתרונות שלכם. אתם צעירים ונמרצים, מלאי מוטיבציה, מוכנים ללמוד הכל ובמהירה, יכולים להשתלב בקלות בכל מקום ללא משקעים מהעבר, מוכנים לעבור מקום מגורים (אם אימא תשחרר), ואולי גם מוכנים להתפשר על תפקיד ולהתחיל מלמטה או לפתוח לדיון את עניין השכר.
post-ראיון - חברות רבות אינן נוהגות להחזיר תשובה שלילית למועמד. כדאי להתקשר לחברה בה התראיינתם לאחר יומיים-שלושה, ולברר מה מצבכם. אם אתם מתראיינים במספר מקומות בו זמנית, רשמו את שם המראיין (או בקשו כרטיס ביקור. זה לגיטימי). אם מדובר בראיון אצל חברת השמה, כדאי להרים טלפון מדי פעם לעדכן את הסטטוס שלכם ולהתעניין האם ישנן משרות חדשות שעשויות להתאים לכם. מצד שני - אל תגזימו עם הטלפונים. אף אחד לא אוהב Stalkers.
התפשרות - לא קל למצוא מקום מושלם ללא ניסיון. היו מוכנים לוותר על הפנטזיה ולהתחיל מלמטה. ברגע שמתחילים, תמיד קל יותר להתקדם.
לבסוף, הכי חשוב...
המחפש המתמיד - החיפוש יכול להיות מתיש וארוך, במיוחד בתקופות קשות כמו היום, אבל הכי חשוב לא להתייאש. בסופו של דבר, כולם מוצאים עבודה. גם אני מצאתי!
ועוד רעיון מקורי - ממש לסיום
צבירת ניסיון בכוחות עצמכם - אם אתם מתקשים למצוא משרה וכל המשרות שמעניינות אתכם דורשות ניסיון, למה שלא תצברו ניסיון בכוחות עצמכם? אם המקצוע שלכם מאפשר זאת (עבודה כמהנדס במאיץ חלקיקים קשה מעט לבצע מהמוסך של אבא), קבלו על עצמכם עבודות פרילאנס או אתגרים אישיים והכניסו את הניסיון לקורות החיים.
תוכניתנים יכולים לבנות אתרים פרטיים או תוכנה קטנה, מהנדסי תעשייה וניהול יכולים להיות יועצים עצמאיים וכן הלאה. כדאי להציץ במשרות חלקיות ועבודות מהבית, בלוחות הדרושים ובאתרי פרילנסרים.
ואגב - כאשר תתקבלו לעבודה (בשעה טובה), אל תשכחו להגיש את טופס הזכאות להנהלת החשבונות. בתור בוגרי תואר מגיעות לכם הטבות מס!
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח