"מה, לי לא מגיע?!" - על הערכות עובדים והעלאות שכר
ינואר הוא חודש מותח במיוחד להייטקיסט המצוי: האם השנה יקבל העלאה בשכר? אולי עליו ליזום ולבקש? ואם כן, כמה העלאה יקבל? אבל מה שלא כולם יודעים הוא שההחלטה היא לא עניין של מו"מ ולא החלטה שרירותית של הבוס. מה כן? זה הזמן להכיר את התהליך שמשפיע יותר מכול על השכר שלכם: הערכת העובדים השנתית.

עולם ההיי-טק, כפי שבוודאי כבר שמתם לב, הוא עולם מסודר ומתודי. כמו כל פרויקט וכל מוצר, גם ההון האנושי של הארגון – כן, אתם העובדים – נמדד ללא הרף. רמת העבודה שלכם, התפוקה שלכם והתועלת לארגון נתונות למבחן תמידי, ותוצאות המבחן משפיעות באופן ישיר על גובה השכר שלכם.
המבחן הזה, המשקלל פרמטרים רבים בשגרת העבודה שלכם, מוכר בשם 'הערכת עובדים'. ההערכה מבוצעת מדי שנה, והציונים של כל עובד מובאים בחשבון בדיוני השכר (המתקיימים לרוב בחודש ינואר). בסופו של יום, הציון שלכם בהערכה יקבע יותר מכול אם תקבלו העלאה משמעותית, העלאה קטנה או בונוס מפנק.
מה הציון שלכם?
הציונים נעים בין 1 ל-5, כש-5 הוא הציון הגבוה (והמשתלם) ביותר.
הציון 5 מעיד על הערכה טובה במיוחד. לעובדים המקבלים ציון זה יש לרוב סיבה לשמוח, שכן יש סיכוי רב שיקבלו העלאה משמעותית (מעל 5% מהשכר הנוכחי), בונוס או אי אלו ממניות החברה.
הציונים 3 או 4 מעידים על יכולות עבודה טובות – אך עדיין טעונות שיפור בהיבטים שונים. עובדים המקבלים את אחד מהציונים הללו עשויים לקבל העלאה קטנה, בעיקר בשביל העלאת המורל.
הציונים 1 או 2 הם דגל שחור המתנוסס מעל ראשו של העובד. עבור עובדים המקבלים ציונים אלו המשמעות פשוטה: הארגון לא מרוצה מעבודתם, ובקרוב צפוי להם שימוע.
משרות הייטק מבוקשות:
- Node C++ Expert
- Frontend Developer
- מפתח/ת Frontend לחברת הייטק גלובלית
- VLSI לסטארטאפ מתחת לראדר
- דרוש/ה מפתח/ת C++/ Python
- Node JS Developer
- דרוש/ה SEO לחברת גיימינג מובילה
- Fullstack NodeJS לסטארטאפ בעולם הסייבר
- מומחה/מומחית SEO לחברה מעולה במרכז
- מהנדס/ת CHIP DESIGN
תפקידים רלוונטים:
חשוב לדעת כי חברות ההיי-טק הגדולות, שרובן אימצו לחיקן את תהליך הערכת העובדים, שכללו אותו לאורך השנים והפכו אותו למדויק ויעיל. ההערכה מסתמכת כאמור על פרמטרים רבים, ובאופן טבעי מביאה בחשבון לא רק את חוות דעתו של המנהל הישיר, אלא גם את חוות דעתם של חברי הצוות, של מנהל המוצר ועוד.
נו, אז תהיה העלאה או לא...?
כמו בתהליך הקבלה לקורס טיס, לסיירת או ל-8200, גם הערכת העובדים כוללת מגוון רחב מאוד של קריטריונים, חלקם ברורים יותר וחלקם ידועים רק למנהלים בארגון. יכול להיות שאתם וחברי הצוות שלכם מצליחים לקדם את הפרויקט ולעמוד ביעדים, ובאופן טבעי מצפים לציון גבוה – אך מגלים חולשה בהיבטים אחרים, ועל כן הציון נמוך משציפיתם.
מהצד השני של המטבע, יכול להיות שלאחרונה חשתם תסכול כי הפרויקט 'נתקע' ולא הצלחתם להציג תוצאות טובות, ועל כן אתם משערים שאתם 'מסומנים' לרעה – אך קיבלתם ציון טוב בפרמטרים אחרים, וכתוצאה מכך אתם נהנים מציון גבוה בהערכה.
וכאן המקום לומר כי ציון 5 בהערכה לא מבטיח לכם העלאה אוטומטית, ולכל ארגון השיקולים שלו אם לתת העלאה, בונוס או רק מילה טובה... ייתכן שתקרת השכר שלכם גבוהה מאוד ולכן אתם לא נהנים מבונוס, אך נסו לא להתאכזב: הציון שלכם מעיד כי הממונים עליכם מכירים בערככם, והיו סמוכים ובטוחים שבבוא היום, אתם תהיו בראש רשימת המתוגמלים.
איך משפרים ציון?
מטבע הדברים אין נוסחה אחידה להעלאת ציון ההערכה. לא מדובר במבחן במתמטיקה, וכאמור יש שלל היבטים שצריך לקחת בחשבון. בנוסף, לכל ארגון יש אופי אחר ופרמטרים משלו המגדירים את תהליך ההערכה, ולכן אין פתרון גנרי ומוחלט. עם זאת, הקו המנחה הוא פשוט: עדיף להיות חרוץ וחייכן על פני עובד בינוני וממורמר.
בשורה התחתונה, לא מדובר במאמץ חד פעמי אלא בדרך ארוכה שעל העובד לעבור ובסדרת פעולות שניתן לעשות, לדוגמה:
עמידה ביעדים – בדקו באופן קבוע מה מצב אבני הדרך שלכם בפרויקט ובכלל. מה התפוקה שלכם? האם אתם יותר אפקטיביים מהמקבילים שלכם או פחות? מה ניתן לייעל? לא צריך לחכות להערה מהבוס – מומלץ להעריך את עצמכם באופן עצמאי לאורך כל השנה.
ההתנהלות הכללית – חשבון נפש אפשר לעשות גם לפני יום כיפור. אל תחששו לשאול את עצמכם מה נקודות התורפה האישיות שלכם במקום העבודה. האם אתם נלהבים מהעשייה, או פועלים 'בעייפות'? האם אתם בעלי תושייה באופייכם, או מתמרמרים מכל תקלה לא צפויה? היו כנים עם עצמכם – ונסו לשפר את הטעון שיפור.
סיעור מוחות – אחד מתפקידיו של מנהל הצוות שלכם הוא להפוך את העבודה שלכם ליעילה ומועילה יותר. אל תחששו להתייעץ אתו, להעלות כשלים ונקודות תורפה ולבקש את עזרתו. בסופו של יום, שיתוף בזמן אמת יאפשר לכם להשתפר בזמן אמת – ולהגדיל את סיכוייכם לציון גבוה יותר בהערכה.
בואו להתייעץ:
רוצים לדעת כמה באמת אתם אמורים להרוויח בשוק בהתאם לנסיון המקצועי שלכם?
מוזמנים לשלוח לנו מייל ונשמח להגיד להשיב לכם במייל חוזר כמה באמת אתם אמורים להרוויח: ShiriV@gotfriends.co.il
בהצלחה!
מידע נוסף:
- מרגישים שזה כבר לא זה? >> לוח דרושים הייטק
- רוצים לדעת כמה אתם שווים? >> טבלאות שכר הייטק
- חיפוש לפי חברות >> חברות הייטק בישראל
- משלוח קו"ח ישירות >> למשלוח קו"ח