שותפים להצלחה

מהפכת הקורונה - איך ההייטקיסטיות הרוויחו ממנה?

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

בלי ששמנו לב, הקורונה שינתה את עולם ההייטק והנשים הן המרוויחות הגדולות.
הנוכחות הנשית בעולם ההייטק הופכת לדומיננטית יותר ויותר, ולקורונה יש חלק גדול בכך. מה בדיוק קרה מתחת לרדאר של כולנו?

לאחרונה אנחנו עדים לגל מרשים של הנפקות וגיוסי הון של סטרטאפים ישראליים: חברת Snappy, בראשות המנכ"לית ואחת המייסדות חני גולדשטיין, גייסה לאחרונה 70 מיליון דולר. סכום של 20 מיליון דולר גויס לאחרונה על ידי חברת SAM, אותה מובילה המנכ"לית סיון ראושר, 17.5 מיליון דולר גויסו על ידי Parametrix, אותה מובילים נטע רוזי ואורי כהן וגם Hello Heart, שבראשה עומדות מיכל גוטמן ומעין כהן, הודיעה לאחרונה על גיוס הון רב.

אתם מזהים מגמה מסוימת ברשימה, שיש לציין שהיא חלקית בלבד? זיהיתם נכון – ישנה עלייה מהותית בכמות ההנפקות וגיוסי ההון של חברות שבראשן עומדות נשים. מגמה נשית מובהקת היא עדיין דבר מפתיע, לצערנו, גם ב-2021, ובייחוד בתחום ההייטק שידוע כלוקה בחסר, אם לומר זאת בעדינות, בכל הנוגע לייצוג נשים. ייתכן מאוד שמדובר בחלק ממגמה רחבה יותר, שהתפתחה ממש מתחת לרדאר של כולנו, ושמתחילה לשים יותר ויותר נשים במרכז.

דרושה מהנדסת תוכנה שפנויה להוציא את הילדים

לצערנו, גם בשנת 2021 החברה והחינוך עדיין מעודדים נשים לתפקידים מסוימים כמו טיפול, הוראה, סיעוד או מזכירות, ופחות לתפקידים של מהנדסת תוכנה, אשת סייבר או מנתחת יישומים, תפקידים נפוצים מאוד, כמה מפתיע, בקרב גברים. זוהי רק אחת הסיבות לכך שכמות הנשים בענף ההייטק עומדת על שליש בלבד מהמועסקים, זאת לפי דו"ח הרשות לחדשנות לשנת 2020-2021.
סיבה נוספת היא הקושי לשלב קריירה תובענית עם גידול ילדים וחיי משפחה, כאשר הנשים הן עדיין אלו שנושאות במירב הנטל, יוצאות מוקדם יותר מהעבודה ונשארות בבית עם ילד חולה. מה הנשים עצמן אומרות על כל זה?
בסקר שנערך בתחילת השנה על ידי "#אישה בהייטק", יוזמה להגדלת השוויון המגדרי בהייטק, בשיתוף Scale Up Velocity, חל"צ מבית Start-Up Nation Central, נשאלו נשים העובדות בהייטק מספר שאלות בנוגע לבחירת מקום העבודה הבא שלהן בענף. 75% מהן טענו כי בבחירת מקום עבודה, המרחק מהבית הוא שיקול משמעותי, 70% אמרו שיעדיפו חברה שמעודדת איזון בין שעות עבודה לשעות בית, 61% יתנו עדיפות לחברה שמאפשרת שעות עבודה גמישות ו-64% טענו כי באופן כללי, יש לאפשר יותר גמישות בשעות העבודה הקיימות.

הקורונה מציגה: מהפך

כמי שחיה ונושמת השמה להייטק כבר שנים באופן יומיומי, התחלתי לשים לב במהלך 2020 לעלייה בביקוש לנשים בהייטק, וקיבלתי על כך חיזוקים גם מחברות השמה להייטק נוספות וכן מקהילות נשים בהייטק שבהן אנחנו שותפות. אם לדבר במספרים, בשנת 2020 נרשמה עלייה של 20% בביקוש לנשים בתפקידי פיתוח, בייחוד למשרות ניהול.
מקור השינוי הוא לא אחר מאותה מגפה שהפכה את העולם, שלחה את כולנו לעבוד מהבית ושינתה לחלוטין את האופן שבו אנחנו, הן כמעסיקים והן כעובדים, מודדים את העבודה: במקום למדוד שעות עבודה, התחלנו לאמוד את התפוקה של העובדים, והדבר רק חידד את כמות הזמן שבזבזנו במשרד מדי יום על הפסקות סיגריה, קפה וריכולים.
מרגע ששעות העבודה הפסיקו להיות פקטור בהערכת העובדים והתפוקה הפכה לגורם הקובע, השתנו חוקי המשחק בעיקר עבור הנשים, שנרצה או לא – רוב הזמן הן עדיין אלו שיצאו מוקדם מהעבודה בשביל לאסוף את הילדים.

כבר שנה וחצי ששוק ההייטק עובד, ברובו, במודל עבודה גמיש והיברידי, והמסקנות הן שקודם כל - זה לחלוטין אפשרי, ושנית – שזה אפילו יותר יעיל, ולראיה - כולם מרוצים: העובדים נהנים, התפוקה לא נפגעת ואפילו עולה, ולכן יותר ויותר ארגונים, גם מחוץ לענף ההייטק אך בעיקר במסגרתו – ממשיכים במתכונת עבודה מהבית, לפחות בחלק מהשבוע.
מי שמרוויחות מהשינוי הן כאמור וכמובן הנשים, שבמודל עבודה כזה יכולות לקבל סופסוף הערכה הולמת לכישוריהן ולהתקדם בענף ביתר קלות, אך למעשה, כולנו מרוויחים. כבר שנים שמדברים על גיוון בשוק העבודה וזה אכן הכרחי להכניס מוחות שונים ומגוונים לקלחת, לטובת שכלול שיטות העבודה, פיתוח רעיונות חדשים והגברת היצירתיות הכללית.
עם זאת, קשה לומר בכפיפה אחת את המילים "נשים" ו"מרוויחות" מבלי להזכיר שהדרך למהפך שלם ואמיתי עוד ארוכה. רק כאשר פערי השכר בהייטק ייסגרו, כאשר נוכל להבטיח ליוצאות האוניברסיטאות או לבוגרות 8200 החדשות שכר זהה בדיוק לזה של הבוגרים ונדאג שכך יהיה גם בתפקידים ניהוליים – נדע שהשלמנו את התהליך.

מידע נוסף:

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים