שותפים להצלחה

איך פרפקציוניזם יכולה להיות באמת תכונה שלילית

נכתב ע"י עורך GF

לשאלה המעצבנת "מה הן התכונות החיוביות שלך" בראיון עבודה, רבים מאיתנו שולפים את הקלישאה המיתולוגית: אני תחרותי ופרפקציוניסט. אבל מה זה בעצם פרפקציוניזם, ולמה זו לא תמיד המחמאה העצמית הכי מחודדת בקלמר?

איך פרפקציוניזם יכולה להיות באמת תכונה שלילית

פרפקציוניזם זאת שאיפה לשלמות. זהו סט של הנחות ודעות שגויות וקיצוניות. פרפקציוניסטים נוטים לראות את העולם במושגים של שחור או לבן. מדובר באותם אנשים שחייבים לקבל 100 בכל בחינה, שלא יכולים לצאת מהבית אלא אם כן הוא מבריק ומצוחצח.

כמו בכל דבר, זה קשור לאבא ואימא: חוקרים טוענים שפרפקציוניזם נגרם בגלל הורים שהציבו לילדיהם מטרות גבוהות מאוד, שביקרו אותם יתר על המידה ויצרו רמת ציפיות גבוהה שקשה עד בלתי אפשרי לעמוד בה. כילדים, הם מרגישים שהאהבה וההערכה של הוריהם מותנית בהתנהגות מושלמת והם יפנימו הרגשה זאת ויפעלו לפיה גם בעתיד עם דמויות משמעותיות אחרות בחייהם.

מבחינים בין שני סוגים של פרפקציוניזם: מסתגל ופתולוגי. הגבול ביניהם יכול לעתים להיות דק ומטושטש. הסוג המסתגל מדבר על שאיפה בריאה ונורמלית להישגיות ומצליחנות שלא פוגמת באיכות החיים, והשני מדבר על פרפקציוניזם שגורם לאדם לחץ ומתח גדולים מאוד ופוגמים באיכות חייו ובתפקודו היומיומי.

ועד שתחליטו לאיזה סוג אתם משתייכים, הנה כמה דוגמאות לעקב אכילס של הפרפקציוניזם בעולם העבודה:

תפקידים רלוונטים:
משרות הייטק מבוקשות:

1. פרפקציוניסטים יכולים להשקיע בדברים שהם בזבוז זמן. פרפקציוניסט קיצוני יכול להשקיע באופן מכלה-זמן וחסר פרופורציות בפרויקט כלשהו, שאחרים וטובים ממנו ניסו להצליח בו קודם אבל התייאשו. הקושי לקבל את הכישלון האישי שלהם ולעבור הלאה לפרויקט הבא, תוקע אותם בלופ מעגלי באותה נקודה.

2. לפרפקציוניסטים קשה לעבוד בעבודת צוות. פרפקציוניסט לרוב ירצה לעשות דברים לבד לגמרי, ויימנע מלהאציל סמכויות כי "רק הוא יודע הכי טוב." הוא לא ייקח בחשבון שהוא טועה ושזוג עיניים רעננות יעשו רק טוב, וזה יוצר גישה מתנשאת ומעביר לעובדים האחרים את המסר שהם לא טובים מספיק.

3. פרפקציוניסטים יוצרים אווירת עבודה מתוחה. זאת מכיוון שהם מציבים לאחרים את אותם סטנדרטים שהם מציבים לעצמם. לא הייתה בעיה עם זה, אלא שפרפקציוניסטים דרך קבע מאוד קשים עם עצמם. בגלל שהם מבקרים את עצמם הם גם נוטים לבקר אחרים, ומצפים מאחרים להיות מושלמים. זה יכול להוות קרקע פורייה לחיכוכים ולמריבות עם קולגות לעבודה.

4. לפרפקציוניסטים יש חוסר יכולת להודות בטעויות או חוסר מושלמות. זו יכולה להישאר בעיה על בסיס חברתי בלבד, אבל היא יכולה להיות מסוכנת ברגע שהפרפקציוניסטים יתחילו להעלים ולהסתיר טעויות פטאליות שהם עשו. על מנת לשמר את התדמית של גיבורי סופר על, הם יימנעו מלבקש עזרה כשהם מתקשים - כי בשבילם בקשת עזרה פירושה סימן לחולשה והודאה בכישלון.

5. לפרפקציוניסטים יש קושי במולטי-טסקינג. כאשר לפרפקציוניסטים יש המון משימות לבצע, הם לרוב יתבלבלו ויתקשו בלתעדף אותן או לבצע אותן סימולטנית. מכיוון שהם רוצים שכל משימה תבוצע בצורה מושלמת, יש להם קושי להפריד בין משימה זניחה לחשובה, בין עיקר לטפל. ומכיוון שחלק מהחשיבה הפרפקציוניסטית (והפולנית!) הוא לא להתחיל דבר חדש עד שסיימת את הישן, הם יכולים למצוא את עצמם נתקעים באופן אובססיבי על כתיבת דוח שכבר מזמן היה צריך להישלח, כששאר המשימות החשובות יותר עוברות לכיסא האחורי.

6. לפרפקציוניסטים יש קושי לעמוד בדד-ליינים. לרוב כי יש להם נטייה לעבוד לאט בתחילת פרויקט (בגלל שהם מתעסקים יותר מדי בפרטים הקטנים), ואז לקראת הדד-ליין לעבוד במהירות על מנת לסגור פערים. מלבד העובדה שסוג כזה של התנהלות יכול להוביל לטעויות, בסוף יוצא שהם עובדים מאוד קשה ומסיימים בדקה התשעים ותשע, אם בכלל.

7. פרפקציוניסטים יכולים לסבול מתפקוד לקוי בעבודה. זה נשמע פרדוקס, אבל זה נובע מכך שהם דואגים כל הזמן שאם הם לא יעבדו באופן מושלם, יפטרו אותם. קיימת תחושה של כישלון, שעומד לקרות כל רגע שמובילה אותם לסוג של חרדת ביצוע, שמובילה לדחיית משימות שמובילה לביקורת עצמית על הדחייה, לירידה בביטחון, לעוד יותר פחד מכישלון ולבסוף לבעיות תפקודיות. זו נבואה שמגשימה את עצמה. בנוסף, להיות שרויים כל הזמן במתח תמידי רב יכול להוביל בקלות להתפרצויות של מיחושים ומחלות גופניות, ולהחסרה של ימי עבודה רבים.

8. ויתור מראש. לפרפקציוניסטים יש נטייה לוותר מראש על משימות שהם מרגישים שיכולות להיות קשות עבורם. אין להם אומץ להתנסות במשימה שהם חושבים שהם עלולים להיכשל בה, ולכן יעדיפו לא לעשותה כלל.

9. לפרפקציוניסטים יש את תסמין הלבד בפסגה. מדובר במעגל קסמים: הפרפקציוניסטים מאוד משקיעים בעבודתם וביצרנות על חשבון פעילויות פנאי ובילוי. בגלל שאין להם זמן לחיי חברה, יוצא שחסרה להם רשת תמיכה של חברים שחשובה שתהיה במיוחד אם יש מתח בעבודה. נטייתם להיות תובעניים בעבודה בצוות לא מוסיפה כמובן.

10. לכולם קשה לקבל ביקורת. לפרפקציוניסטים במיוחד. זה נובע משני סיבות: א. הם לא יכולים להודות בפני אחרים (לפעמים גם בפני עצמם) בטעות שהם עשו שכן הם מושלמים. ב. הם מאוד מחמירים וקשים עם עצמם באופן קבוע בראשם, אז אם הם רק שומעים ביקורת או רמז לביקורת (היא לא חייבת להיאמר מפורשות) הם עלולים להתפרק מבחינה נפשית. זה יכול להתבטא בצורה של כעס ועצבים לא פרופורציונליים על נותן הביקורת או על עצמם, מה שמוביל בדרך כלל לדיכאון.

מידע נוסף:

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים